Nykyisin kehotetaan ajattelemaan, mitä syö. Valintojen pitää olla sekä eettisiä että ilmasto- ja luontoystävällisiä. Niiden terveysvaikutusten on oltava positiivisia. Allergiat ja muut rajoitteet on myös otettava huomioon.

Minusta on alkanut tuntua, että yleisesti hyväksyttäviä syötäviä on yhä vähemmän. Kaikessa on jotakin vikaa tai kuormitusta, minkä vuoksi juuri sitä pitää välttää.

Katsotaanpa:

Mitä söin tänään aamupalaksi?

  • karjalanpiirakoita ja leipää -> hiilihydraatteja, hui; riisi tuotettu kaukana ja viljely vaatinut paljon vettä, hui
  •  leivän päällä keittokinkkua -> punaista lihaa, hui, tuomittavaa
  •  leivän päällä juustoa -> ilmastoepäystävällistä, hui
  • leivän päällä kurkkua -> tuotu Espanjasta, työolot? tuotantoenergia? hui
  • lasillisen appelsiinituoremehua -> tuotu kaukaa, hui
  • mukillisen kahvia -> tuotu kaukaa, hui; epäterveellistä, hui

Töissä lounaalla:

  • spagettia -> pelkkää vehnäjauhoa, epäterveellistä, hui
  •  jauhelihakastiketta -> punaista lihaa, hui
  • salaaattipöydästä valitsin porkkanaraastetta (hyvä), parsakaalia (hyvä), kaalisinappideliä (hyvä?), kurkkua (ks. yllä)
  • rasvatonta maitoa (mitä sanoo ilmasto?)

Kotona päivällisellä eilisiä jämiä:

  • perunamuusia (hyvä paitsi sisälsi paljon voita)
  • paistia -> taas punaista lihaa, hui
  • kastiketta (-> rasvaa, hui; anjovista -> tuotu kaukaa, hui
  • etikkapunajuuria (hyvä ellei syö paljon, nitriittivaara)
  • luomumaitoa
  • jälkiruokana teetä (-> tuotettu kaukana, hui) , suklaakeksejä (-> tuotettu kaukana, paljon lisäaineita, hui; taatelikakkuviipale -> paljon rasvaa, taateli tuotu kaukaa, hui)
  • lopulta sorruin mässäilyyn: jugurttisplash-karkkeja -> lisäaineita, hui

Illalla aion syödä

  • hedelmiä, ainakin appelsiineja -> tuotettu kaukana, hui
  • ehkä pikku voileivän tai keksin

Lähes kaikki, mitä tänään söin, oli joko epäterveellistä tai eettisesti arveluttavaa.

Mitä oikein voin syödä?

 

HUOM. Allergioiden ym. takia kiellettyjä ovat mm. pähkinät, manteli, kookos, tomaatti, paprika, kiivi, puolukka, karpalo, herukat, greippi, selleri, lehtisalaatti…