Luin eilen loppuun P.D.Jamesin uusimman dekkarin The Private Patient  

(498 s., Penguin Books 2008). 

  

Tarina sijoittuu Cheverell Manorin yksityisklinikalle Dorsetiin, mihin kohujournalisti tulee poistattamaan rumaa arpea kasvoistaan.  Hänet kuitenkin kuristetaan leikkauksen jälkeisenä yönä. Sympaattinen aiemmista Jamesin dekkareista tuttu komentaja Adam Dalgliesh tiimeineen saapuu selvittelemään murhaa.

Kirjailija P.D.James oli teoksen ilmestyessä 88-vuotias, nyt jo lähes 90, ja tyypillistä tälle kuten muillekin hänen teoksilleen on hersyvä ihmisten ja paikkojen kuvaus sekä yllättävät juonenkäänteet. Ihmiset ovat moniulotteisia ja heillä on moninaisia syitä käyttäytymiseensä. Henkilöiden taustoja ja psykologisia motiiveja selvitellään tarkasti. 

Mielestäni kirja ei kuitenkaan ole Jamesin paras. Loppu tuntui pitkittyneeltä - ehkä tiivistäminen on iän myötä tullut vaikeammaksi. Lukemisen arvoinen kuitenkin toki, varsinkin Jamesin ystäville. 

Luin kirjaa lähinnä työmatkoilla aamuin illoin, ja se onnistui mainiosti irrottamaan reaalimaailmasta ja sen avulla pääsi helposti rentouttaviin tunnelmiin englantilaiselle maaseudulle... Tai no, murhat eivät varsinaisesti rentouta, mutta Dalglieshin ponnistelut niiden selvittämiseksi kyllä.