Muutama päivä sitten uutisoitiin, että Jyväskylään tulevasta uudesta S-ryhmän omistamasta hotellista tulee uskontoneutraali eli hotellihuoneisiin ei enää oteta vastaan Gideonit-järjestön jakamia Raamattuja. Päätös aiheutti valtavan keskustelun netissä ja paikallislehdessä ja palautetulvan hotellin johtajalle. Tämänpäiväisen uutisen mukaan johtaja onkin muuttanut kantaansa ja hyväksyy nyt Raamatut. Hienoa huomata, että palautteesta voi olla hyötyä. Julkinen maine on hotellille tärkeä asia. Perinteisen Raamatun puuttuminen yöpöydän laatikosta arvioitiin suuremmaksi imagohaitaksi kuin sen aiheuttama ärtymys ateistiyöpyjässä.

Suomessa ei enää ymmärretä merkitystä, mikä uskonnolla on ihmisille. Muissa maissa uskonto on tärkeä puheenaihe ja merkittävimpiä elämänalueita. Siksi arvelen, että muiden maailmanuskontojen maista saapuvat hotellivieraat eivät hämmästy, jos paikallinen pääuskonto näkyy täällä vaikkapa hotellihuoneen laatikossa. Suomalaisetkaan tuskin pahastuvat, jos idässä hotellihuoneessa on Buddhan tai Ganeshan pienoispatsas - sitä pidetään asiaan kuuluvana.

Hotellivieraalla saattaa myös olla tarve hiljentyä tai jopa visaista mietittävää omissa elämänkuvioissaan. Tarjolla oleva hengellinen kirjasto (mikä Raamattu itse asiassa on) saattaa hyvinkin auttaa pohdinnoissa. Hotelleissa näkemissäni Raamatuissa on ollut yleensä teksti vierekkäin suomeksi ja englanniksi. Eipä tiedä, vaikka vierasmaalainen matkailijakin haluaisi ottaa selvää, millainen on kristittyjen pyhä kirja. Suomalainenkin voi aikansa kuluksi ja muun lukemisen puutteessa vaikka vertailla käännöksiä, jos ei koe tarvitsevansa hengellistä luettavaa.

Keskusteluissa on oltu huolissaan siitä, miten pitäisi sitten olla kaikkien maailmanuskontojen kirjat hotellihuoneissa. Miksi ihmeessä? Kirjauskontoja on vain muutamia. Tarvittaessa Koraani voisi pyydettäessä löytyä respasta, mikäli islamilainen yhdyskunta sellaisen haluaa hotellille lahjoittaa. Tarve lienee kuitenkin vähäinen, koska islaminuskoiset osaavat tarpeelliset Koraanin suurat ja rukoukset ulkoa. Juutalaiset taas voisivat halutessaan lukea Raamatusta Vanhaa testamenttia.   

Matkoilla hotellihuoneeseen asettuessa olen monesti kokenut lämpimän ailahduksen löytäessäni pöytälaatikosta Raamatun. Sen puuttuminen taas on tuonut ikävän olon. Nuorena oli Raamattu matkoilla vakiovarusteena, mutta enää ei. On hyvää palvelua, jos se löytyy hotellihuoneesta. (Respasta en lähtisi kyselemään, niin kuin joku ehdotti, on sen lukeminen sentään sen verran yksityisasia. Korkkiruuvia tai silityrautaa voisin lainata sieltä.) Hotellivieraan kaikinpuolinen hyvinvointi lienee  erinomaiselle hotellille ykkösasia.