En ole puoleentoista vuoteen matkustanut junalla koronariskin takia. Viime viikolla oli pakko. Valitsin iltamyöhäjunan, koska arvelin, että silloin on vähemmmän matkustajia kuin aikaisemmin päivällä. Tiesin myös, että VR:llä on junissa maskipakko - tai niin ainakin luulin.

Lähdettyämme matkaan konduktööri tuli tarkastamaan lippuja vasta pitkän ajan kuluttua, koska olin junan ensimmäisessä vaunussa ja oletan hänen aloittaneen toisesta päästä. Samassa vaunuosastossa kanssani oli kymmenkunta ihmistä harvassa istumassa. Se oli hyvä. Yhdellä iäkkäällä naisella ei ollut maskia, ja konduktööri huomautti hänelle asiasta. Nainen kaivoi säikähtyneen näköisenä maskin laukustaan - oli unohtunut laittaa kasvoille.
 

Ensimmäiseltä väliasemalta tuli vaunuun kaksi lukioikäistä tyttöä, jotka söivät herkkuja ja juttelivat melko kovaäänisesti koko matkan ajan, ilman maskeja. Konduktööri kävi tarkastamasss liput mutta ei sanonut tytöille mitään maskista. Miksi? Aerosoleja tuli heiltä ilmaan takuulla runsaammin kuin hiljaa istuneen tädin hengityksestä. Nuoriso suhtautuu muutenkin varotoimiin välinpitämättömämmin. En siis vakuuttunut junamatkailun turvallisuudesta ja VR:n vakuutteluista.

Pian pitäisi lähteä uudelle junamatkalle. Ostin lipun samalla kertaa kuin edellisellekin matkalle, ja matkakin on yhtä lailla pitkä, nelisen tuntia. Varmuuden vuoksi ostin itselleni myös viereisen paikan, kun sellainen mahdollisuus tarjottiin, sillä matka tapahtuu keskellä päivää lomasesonkina, joten väkeä saattaa olla runsaasti. Kuinkahan on maskien laita? Toivottavasti sen junan konduktöörit ovat tiukempia asian kanssa, kuulutetaanhan junissa kuitenkin maskipakosta ja sanotaan, että konnari voi myydä maskin, jos omaa ei ole mukana.

Junamatkailussa on tapahtunut muutenkin muutoksia. Allergiahyttejä ei enää ole, joten kanssamatkustajien vahvat parfyymit on kestettävä. Saattaa myös joutua lemmikkieläinten kanssa samaan vaunuun, kuten minulle usein käy, joskaan ei välttämättä samaan osastoon. Niin myös viimeksi. Käytännössä kaikki lemmikit kulkivat ohitseni päästäkseen omille paikoilleen. Toivoisin, että lippuja ostaessa voisi esittää toiveita paikan suhteen kuten aikaisemmin oli mahdollista

Ilolla luin siitä, että VR tarjoaa myös lomalippuja, joilla voi matkustaa vapaasti 5 - 9 vuorokauden ajan.Toivottavadti niitä on tarjolla vielä koroja-ajan jälkeenkin. Lähtisin mielelläni Suomea junilla kiertelemään, kunhan ei tarvitsisi olla koronariskistä  huolissaan. Ensi kesänä voisi jo varata sellaiselle kierrokselle aikaa. Menisin varmaan Lappiin ja sieltä länsireittiä takaisin. Nousisin junasta kiinnostavilla paikkakunnilla ja tutustuisin uusiin kohteisiin - ja ehkä myös kanssamatkustajiin.