Uutiset näinä aikoina eivät ole rauhoittavia. Sen lisäksi että ihmiset sotivat toisiaan vastaan eri puolilla maailmaa, maapallo kärsii ennennäkemättömällä tavalla ihmisen aikaansaamista muutoksista sen herkässä tasapainossa. Ilmasto lämpenee hurjaa vauhtia, mutta kansojen johtajat eivät saa aikaan yksimielistä päätöstä korjausliikkeestä. Eilisen kammottava uutinen kertoi Golfvirran mahdollisesta hiipumisesta. Se jo koskettaisi kovasti meitä pohjoisen asukkaita, kun lämpöä ei enää riittäisikään meille asti. Vaikutukset koskisivat kuitenkin myös Amazonin sademetsiä ja monia muita alueita. Koko maapallon hieno systeemi on joutunut epäkuntoon. Tiedemiehet ovat asiasta tienneet jo vuosikymmeniä, mutta heidän näkemyksiinsä ei ole kiinnitetty huomiota. Suurin syy lienee ahneus: eniten ollaan kiinnostuneita lyhytaikaisista taloudellisista voitoista ja omasta pikku elämästä.

Ei voi mitään, mutta kaikki nämä mullistukset tuovat mieleen Raamatun lopun ajan ennustukset. Eikä vain minulle, vaan jopa sanomalehden kolumnistille, joka lopetti aihetta jotenkin sivuavan juttunsa toteamalla: "Apokalyptista." Ehkä ihmiskunnan päivät ovat luetut. Ehkä kovin monta sukupolvea ei enää ehdi maapallolle synty ennen kuin elinolot ovat mahdottomat. Raamattu toteaa, että kukaan ei kestäisi tulevia kauheuksia, ellei päiviä olisi lyhennetty. Maa saastuu ihmisten jalkojen alla, kansakunta nousee kansakuntaa vastaan jne.

Kuinkas käytännössä käy suomalaisille, jos Golfvirta lakkaa? Sää kylmenee? Maanviljelys käy mahdottomaksi? Energiansaanti loppuu? Mitä teemme silloin? Tuleeko mieleen lähteä etsimään uusia, asuinkelpoisia seutuja etelämmästä? Maahanmuuttajaksi muualle? Ongelmana vain on se, että ensinnäkään meitä ei välttämättä haluttaisi sinne muualle. Toiseksi makean veden saanti on muualla suuri ongelma. Meillä täällä on maapallon puhtaimmat ja suurimmat makean veden lähteet. Niiden ääreltäkö hankkiutuisimme pois taistelemaan vedestä muiden kanssa? Ja minne menisimme? Nämä ovat kovin hajanaisia mutinoita tästä aiheesta, mutta haluaisin kovin mielelläni kuulla asiantuntijoiden spekulaatioita siitä, miten Golfvirran vaimeneminen oikeasti vaikuttaisi täällä. Uskaltaako joku ennustaa ääneen?
 

Tuntuu kurjalta ajatella, että elämäni on kohta ohi. Aika tuntuu kiitävän päivä päivältä nopeammin, vuosi vuodelta kiihtyen, joten jäljellä mahdollisesti olevat vuodet ja ehkä vuosikymmenetkin mennevät hujauksessa ohi yhtä lailla kuin edellisetkin. Ilmastonmuutos ja sen seuraukset ovat ainoa syy, jonka vuoksi se ei tunnukaan niin haikealta. Ehkä ehdin säästyä pahimmalta. Tilanne ahdistaisi vielä enemmän, jos olisi omia lapsia. Millaiseen maailmaan he joutuisivat sopeutumaan? 
 

Mitä voi tehdä pieni ihminen? Omalta osaltaan jos yrittäisi elää ilmastoystävällisemmin. Hyttysen ininää maailman ryskeessä, mutta onko muutakaan vaihtoehtoa? Harvalla on mahdollisuutta vaikuttaa muuhun kuin omaan osaansa. Toki opettajana asiaa käsittelen lasten ja nuorten kanssa, mutta liekö sillä suurta vaikutusta. Kodin esimerkki on vahvempi. 
 

Kunpa tämä kaunis, kaunis maapallo saisi jatkaa elämäänsä niin, että ihmiskuntakin pysyisi sen päällä elossa ja terveenä. Kunpa järki voittaisi vallanhimon ja ahneuden, niin että syntyisi sopua ja päättäväisyyttä yhteisen päämäärän eteen. Vai onko jo pian sen aika, että luodaan uusi taivas ja uusi maa, ja entinen on kadonnut?