Palaan aiheeseen, josta olen kai mutissut jo aikaisemminkin. Kun pimeässä aamulla pyöräilen töihin ja pimeässä illalla palaan kotiin, tulee turhia tykytyksiä niistä hetkistä, kun musta hahmo hyppää varjoista eteen, eikä häntä huomaa ennen kuin on muutaman sentin päässä. Tarkoitan kävelijöitä mustissa vaatteissa ilman heijastimia. Yhtä lailla ongelmallisia ovat valottomat pyöräilijät, jotka myös saattavat putkahtaa eteen mistä tahansa aivan yllättäen. Eräänäkin aamuna joku tyyppi loikkasi bussipysäkiltä eteeni aivan yhtäkkiä. Onneksi hän huomasi minut (valot!) ja ehti pysäyttää liikkeensä ennen kuin jäi alle. Minä en häntä huomannut ennen kuin hän jo seisahtui pyörätien laitaan.

Ihmettelen sitä, eivätkö ihmiset todellakaan ymmärrä, kuinka näkymättömiä he pimeässä ovat. Sadepäivinä näkyvyys on, jos mahdollista, vieläkin kehnompi. Pimeä hahmo erottuu vasta metrin päästä ja säikäyttää pyöräilijän.

Oma lukunsa ovat tummiin pukeutuneet koiranulkoiluttajat. Heitäkään ei pimeässä huomaa, mutta joskus on koiralle laitettu pantaan tai talutushihnaan heijastin, jolloin voi ennakoida, että hihnan pääasä on ihminen. Parempi sekin kuin ei mitään, mutta mieluummin hahmottaisi muut tiellä liikkujat vähän kauempaa. 
 

Sitäkin olen taas ihmetellyt, kuinka varhain tuleekaan pimeä jo marraskuun puolivälissä. Päiväthän lyhenevät vielä kuukauden verran. Tuntuu, ettei se voi olla mahdollista. Kuinkas vähän aikaa onkaan valoisaa talvipäivänseisauksen aikaan? Onhan pimeyteen tietysti totuttu näillä leveysasteilla ja tässä iässä, mutta aina se myös yllättää. Tavallisina vuosina ei tähän aikaan ole ollut aikaa asian havainnoimiseen ja ihmettelyyn, kun on ollut niin kiire. Nyt en ole vielä oikein päässyt edes kiirehtimisen alkuun, kaikki hässäkät ovat edessä.

Pimeään on joka tapauksessa paras tottua ja kiinnitellä omiinkin vaatteisiin riittävästi heijastimia. Mustia ulkoiluvaatteita ei valitettavasti voi välttää, sillä muunvärisiä ei  ole saatavilla. Tänään ostin uudet, entisiä lämpimämmät ulkoiluhousut pyöräilyä varten, mutta musta oli ainoa saatavilla oleva väri. Onneksi oli pieni heijastinnauha kiinnitetty valmiiksi toiseen lahkeeseen. Toivon näkyväni muille ja muiden näkyvän minulle.