Syksy etenee ja pimeys lisääntyy. Nyt on vielä pimeää, kun lähden polkemaan kohti työpaikkaa. Valo näkyy hyvin.

Tämä syksy on tunnelmaltaankin pimeä. On kauhea kuvitella ukrainalaisia talojensa pimeissä, kylmissä kellareissa pelkäämässä tuhoa ja hävitystä. Kuinka kukaan voi teiten tahtoen tuhota niin valtavan määrän mittaamattoman arvokkaita ihmiselämiä? Pakottaa lasten isät värjöttelemään henkensä kaupalla rintamalla sen sijaan että he olisivat rakkaittensa luona? Työntää vanhukset kodeistaan vaarallisille pakomatkoille ja tehdä lapset säikyiksi loppuelämäkseen? Mitään valonkajoa ei ole näkyvissä sodan lopettamisen suuntaan. Päinvastoin, nyt uhkaillaan ydinaseilla. Se-jonka-nimeä-en enää-edes-halua-mainita on päättänyt tuhota kokonaisen kansakunnan, joka hänen harhaisen mielensä syövereissä on muka alempiarvoinen kuin muut. Pahaa tekee, kun näkee kuvia kyseisestä tyypistä suutelemassa ikoneita ja kuulee hänen koristeellisesti pukeutuneen kaverinsa siunaamassa sodankäyntiä ja pauhaamassa omaa, vääristynyttä versiotaan kristinuskosta. Miten kaukana kaikki onkaan vuorisaarnan hengestä ja rakkaudellisesta yhteydestä kristittyjen kesken.

Meillä on vielä kaikki hyvin - mitä nyt sähkön hinta on noussut pilviin. Pelkoa on takaraivossa, mutta toisaalta turha on murehtia etukäteen: kullekin päivälle riittää oma huolensa. Meillä käytännön huolet ovat nyt sellaisia, että katsotaan Figridin seurannasta, milloin on hyvä hetki saunoa tai pestä pyykkiä. Milloin olisi oikea aika vaihtaa pyörään nastarenkaat. Oma pieni elämä on vielä turvallista ja rauhaisaa. Ehkä on viisasta myös välillä yrittää unohtaa maailman huolet ja keskittyä omiin asioihinsa. Pyrkiä elämään sovussa lähimmäisten kanssa ja auttamaan, jos mahdollista, sekä ukrainalaisia että muita hädänalaisia.    

Pian on aika sytyttää jouluvalot. Tuoda valonsäteitä pimeään. Toivottavasti toivon ja valon säteet pian myös kirkastavat ukrainalaisten elämää ja rauha palaa hiedän maahansa. Kunpa naapurimaamme ihmiset osaisivat ja ymmärtäisivät tehdä lopun johtajiensa hulluudesta ja vaatia radikaalia muutosta.