Taidan olla vanha ja väsynyt, mutta tuntuu, että maailmassa on valtavasti asioita, jotka ovat huolestuttavia ja suorastaan pelottavia. Sota Ukrainassa ja sen aiheuttama uhka muillekin maille on tietysti aivan pohjasyy monille ongelmille. Energian hinta, inflaatio, maatalouden ahdinko, henkinen painolasti ukrainalaisten kärsimyksen edessä - muutaman mainitakseni - keräävät ahdistavaa painetta monien ihmisten mielessä. Tilanne ei ole menossa parempaan suuntaan, pikemminkin päinvastoin. Poliitikot kiistelevät paraikaa netissä ajankohtaisasioista. Äsken juuri mainittiin, että kukaties seuraava talvi on paljon pahempi. Niin voi olla. Ei voi myöskään tuudittautua siihen, että rauha säilyisi tai että ruoka riittäisi myös täällä Pohjan perillä.

On käsittämätöntä, että nykyinen hallitus on ottanut valtiolle ihan valtavasti velkaa. Nollakorkoaika on tuudittanut päättäjät kenties siihen, että velat hoituvat aikanaan jotenkin. Nuoret ministerit eivät ole eläneet aikaa, jolloin korot olivat todella korkealla. Velat ja korot on joka tapauksessa maksettava. Suomen talous kurjistuu ja tilanne voi käydä vaaralliseksi talouden kannalta. Samoin kauhistuttavat tavallisen ihmisten asuntolainat. Suomen pankki on varoitellut monta kertaa korkojen mahdollisesta noususta, mutta koska uusissa asunnoissa lainat ovat yhtiölainoja, se on houkutellut ihmisiä ottamaan ylisuuria asuntolainoja, joiden korkoihin heillä ei oikeasti ole varaa. Pankit tekevät riskianalyysin omia asuntolainoja ottaville, mutta yhtiölainojen suhteen kukaan ei lainanmaksukykyä tarkista. Voi olla tulossa epätoivoisia tilanteita, kun koteja joudutaan pakkomyymään ja muuttamaan pienempään. Jos kuukausittaiset menot sähkölaskuineen ja korkomenoineen nousevat useilla tuhansilla euroilla, ei monellakaan ole varaa pysyä nykyisessä kodissa. Muistan oman ensiasuntoni ostamisen ajoilta, kuinka taloyhtiö sitten otti remonttilainaa, ja sen korkoa pidettiin kohtuulllisena siinä tilanteessa: 14%. Oman asuntolainani korkoprosenttia en valitettavasti muista.

Kaikesta huolimatta juuri tänään kaikki on hyvin. Kotona on lämmintä (20°C), jääkaapissa on ruokaa, asuntolainat on maksettu, työtä riittää ja maassa on rauha. Parasta elää päivä kerrallaan, etukäteen liikoja murehtimatta. Luottakaamme, että kaikki käy hyvin. Toivotaan, että maa saa viisaat päättäjät tulevissa eduskuntavaaleissa (kun vain tietäisi, ketä kannattaa äänestää...). Vaikeuksien tullessa pysytään yhtenäisinä, luotetaan toisiimme ja tehdään parhaamme muita ihmisiä unohtamatta.