Sikainfluenssaepidemia on kiihtyvää vauhtia leviämässä kaikkialle Suomeen. Sitähän on koko syksy odoteltu ja viranomaistoimin siihen valmistauduttu. Se mikä ihmetyttää ovat kansan reaktiot. Netissä on käyty kiivaita keskusteluja ensin siitä, miten meitä huijataan ottamaan vaarallinen, testaamaton rokote, joka halvaannuttaa ja tappaa. Kansalta pimitetään tietoja salaliitoista ja taloudellisista kytkennöistä. Lähes puolet kansasta ei missään tapauksessa aikonut antaa  rokottaa itseään tai lapsiaan.

Kun tauti tuli ja kaksi ihmistä on Suomessakin siihen jo kuollut, sama kansa taistelee nyrkein paikasta rokotusjonossa ja haukkuu hallitusta ja THL:ta siitä, ettei rokotetta heti riitä jokaiselle. Nyt rokotetaan riskiryhmiä, mutta se on niin VÄÄRIN kun ei meidän perhettä rokoteta ensimmäisenä... Mihin unohtuvat tiomersaalimyrkytykset ja upea päättäväisyys siitä, ettei tauti minuun tartu?   

Rokote valmistui liian myöhään - olisi pitänyt päästä rokottamaan neljä viikkoa ennen epidemiaa. Sille ei kuitenkaan voi mitään, ja nyt kilpaillaan ajan kanssa ja pestään käsiä vimmatusti. Kröhäisesti ympärilleen yskivät ihmiset (useimmiten havaintojeni mukaan vanhoja mieshenkilöitä) saavat julkisilla paikoilla ankaria katseita, ja valistuneet yskäisevät hillitysti hihaan.

Minulle kävi suhteellisen hyvin: riskiryhmäläisenä sain rokotuksen omassa terveyskeskuksessani viime tiistaina. Ei tarvinnut juurikaan  jonottaa ja homma kävi nopeasti: kelakortti esiin, paita pois, piikki, rokotustodistus käteen, puolen tunnin vartoilu aulassa, kotiin. Ei tuntunut yhtään miltään ennen kuin illalla tuli käsivarsi kipeäksi niin kuin oli odotettavissa. Jonkinlaisia sydänoireita myös tuntui sekä ensimmäisenä iltana että nyt jälkeenpäin. Pienet vilunväristykset ja alilämpö menivät sen piikkiin, että samaan aikaan oli kurkku muutenkin tulehtunut. Nyt vain toivon, etteivät virukset ehdi kimppuuni ennen kuin immuniteetti on kunnossa. 

Näyttää todella kurjalta ja suorastaan ala-arvoiselta, että muualla Suomessa ihmiset - riskiryhmäläiset vielä eli kroonisesti sairaat - joutuvat talvisäässä seisomaan jonossa tunteja saadakseen rokotuksen. Jos ei muuten kipeäksi tule, niin ihme! Ainakin tavallinen flunssa iskee tosi helposti kylmettymisen jälkeen. Olisi luullut, että olisi varattu sentään sisätila odotteluun. Ja tarjottu kuumaa mehua! (Martat, hoi...)

Saa nähdä, millainen on aikanaan taudin varsinainen loppusaldo. Kunpa kuitenkin säilyisimme hengissä.