Lupiinit ovat koristaneet tienvarsia vuosikymmeniä - vuosi vuodelta yhä laajemmin. Nyt meille on kerrottu, että se on vaarallinen vieraslaji, joka vie elintilan muilta niittykasveilta ja levittäytyy armotta aina vain uusille alueille. Viime vuonna julistettiin, että kaikkien pitäisi ryhtyä yhteisesti torjumaan lupiinia juurimalla irti tai tuhoamalla kasvit ennen kuin se ehtii siementää. Kompostistakin se jatkaa voittokulkuaan, joten se pitäisi todella tuhota.

Niin kauniita kuin lupiinipientareet kesällä ovatkin, huoli on aiheellinen. Mökkipaikkakunnalla erästä peltoa vuosia havainnoituani huomasin viime kesänä, että lupiini oli tien pientareelta levinnyt eteenpäin ja valloittanut pellon jo puoliväliin saakka. Ja koko maantien laita oli iloisen kirjavaa lupiinitiheikköä.

Ihmettelen, ettei poistokehotusta ole tienpidossa noudatettu juuri missään eikä torjuntatoimia ole näkyvissä. Alkukesällä lupiinit kukoistivat kaikkialla, ja nyt siemenet ovat valmiita levittäytymään yhä uusille alueille. Olisi luullut, että pientareet olisi tehokkaasti niitetty muutamaan kertaan ennen lupiinien kukkimista. Kuitenkin näin ensimmäisen niittotraktorin vasta viime maanantaina mökille tullessamme. Valitettavasti lupiinit ovat jo kukkineet, ja nyt traktori niitti muita, hennompia kukkasia tienposkesta. Tätä rataa muutaman vuoden kuluttua pientareet kasvavat todellakin pelkkää lupiinia.

Toki päätin itsekin toimia. Viimeksi mökillä ollessa nyhdin kaikki tontillamme kasvavat lupiinit pois ja pakkasin mustaan jätesäkkiin, jonka jätin helteeseen mätänemään. Kuulemma se on ainoa keino päästä niistä eroon. Ja koska kasvi oli levittäytynyt tonttimme ulkopuolellekin (tai sieltä meille) eli naapurin pellon pientareelle, poistin sieltäkin kaikki meidän mökkitontin rajan tuntumassa olleet yksilöt, samaan säkkiin vain! Ensi kesänä näen, tehosiko tämä toimenpide mitenkään. 
 

Mökillämme on vuosikymmeniä kasvanut muutamia lupiineja puuvajan seinustalla. Isäni ne sinne istutti silloin, kun lupiinia pidettiin vain komeana puutarhakasvina. Tähän asti on näyttänyt siltä, ettei se siitä leviäkään mihinkään. Nyt kuitenkin toisaalle oli tullut esiintymä, pellon suunnalta. Ehkä maantien lupiinit ovat lähteneet lähestymään meitä. Komea kasvihan se on, mutta huonotapainen. Emme ota vastaan yli rajan.

Jospa viriäisi yhteistoimintaa kaikkialla Suomessa samalla tavalla kuin jättipalsamiakin vastaan ja saataisiin lupiinit rajattua takaisin puutarhoihin valvovien silmien alle.