- Monissa kirkoissa ei enää kehdata puhua uskonnollisista asioista, kuten Jumalasta, synnistä, parannuksesta, taivaasta ja helvetistä. Kun ihmisillä on kuitenkin tällaista uskonnollista kyselyä, he eivät enää osaakaan mennä papin luo. Joko mennään jonkin hihhuliporukan tai islamin luo. Islam ei häpeä olla uskonto. Se ei häpeä puhua Jumalasta ja hänen vallastaan, synnistä ja viimeisestä tuomiosta, islamia tutkinut Risto Soramies sanoo.      (www.seurakuntalainen.fi)

Yllä olevan uutisen luin äsken netistä. Siinä siteerataan Uusi Tie -lehden tekemää haastattelua.

Eilen luin jostakin toisesta lehdestä, että Ruotsin kirkossa harkitaan synnintunnustuksen muuttamista valinnaiseksi osaksi jumalanpalvelusta. 

Siionin virsien kokonaisuudistuskin on meneillään. Uudistus- ja muokkausperusteista löytyy mm. seuraavaa:

 c) Tarkastellaan kriittisesti virsiä, jotka sisältävät voimakkaan ”maailman” ja ”uskonyhteisön” jaon korostamalla ulkoisiin muotoihin liittyvää syntikäsitystä.

d) Tarkastellaan kriittisesti virsiä, joiden sanomassa oma syntisyys ylikorostuu.

(http://www.h-y.fi/56-yleiset-perustelut-svut-n-paatokselle)

 

Onko nyt yleisemminkin menossa jokin synti-käsitteestä luopuminen kirkkojen piirissä? Liittyykö se siihen, ettei myöskään ole muodikasta tai ajanmukaista puhua syyllisyydestä, vaan tappajat, kiusaajat ja muut pahantekijät ovat ihan vain itsekin uhreja?

 

Minuun on tehnyt vaikutuksen Jukka Tolosen tarina. Hän oli vankilassa tarttunut virsikirjaan ja ruvennut sitä lueskelemaan, sittemmin laulamaan. Virret olivat tehneet häneen suuren vaikutuksen, sillä niissä puhuttiin hänestä ja hänelle. Juudan leijona -levynsä lehtisessä hän myöhemmin sanoo: "Kiitos Jeesus kun tulit voimallisesti mun elämääni ja pelastit mut synnin orjuudesta." Kovia kokeneen miehen karhea tunnustus.

 

Minä ainakin menen jumalanpalvelukseen ensisijaisesti juuri tunnustamaan Jumalalle syntini ja syyllisyyteni ja saamaan synninpäästön sekä sen näkyvänä vahvistuksena ehtoollisen. En niinkään kaipaa saarnamuotoisia esitelmiä ajankohtaisista aiheista, ja päivän tekstitkin olisi mahdollista lukea kotona.