Varoitus: tämä kirjoitus ei lisää hyväntuulisuuttasi
 
 
Kauhistuttaa, miten halpa on ihmisen henki nyky-Suomessa. Jos ei häiriintynyt (mitä muutakaan?) nuorimies ammu julkisella paikalla, saattaa joku ajaa suojatiellä tahallaan päälle tai puukottaa kadulla. Ei ihme, että monet jo pelkäävät lähteä kotiovesta ulos. Varsinkin heikkokuntoisia  vanhuksia arveluttaa, kun he uutisia seuraavat. Mitä enemmän uutisoidaan, sitä turvattomammaksi ihmiset itsensä tuntevat. Ei voi olla varma huomispäivästään.

Toisaalta ei yhteiskuntakaan enää tarjoa suojaa heikoille ennen kuin on pakko. Lapsiperheet eivät saa apua ennen kuin ovat sellaisessa kriisissä, että lapset on huostaanotettava. Kuntapäättäjistä se kuulemma on kiinni, mutta miten ihmeessä he itselleen perustelevat huippukalliita lastensuojelukustannuksia? Ja kun tarpeeksi on vitkuteltu, on ihminen särkynyt jo niin pahasti, ettei hänestä koskaan ole veronmaksajaksi. Kun minä olin lapsi, meille tuli kunnallinen kodinhoitaja huolehtimaan sairastuneesta pikkuveljestä, jota ei voinut viedä hoitoon. Samalla tavalla soisi toimittavan nytkin, kun maa on paljon rikkaampi kuin 60-luvulla. Nyt ei ole enää varaa. Uupuneet lapsiperheen vanhemmat jaksaisivat, jos saisivat pahimpina aikoina hengähtää ja jutella aikuisen kodinhoidon ammattilaisen kanssa. Sukukaan ei enää arkipäivässä voi autella, kun asutaan kaukana toisistaan ja sukusiteet ovat muutenkin höllentyneet.
 
Vanhuksista ei myöskään haluta huolehtia, kun se on niin kallista. Heidän uhrauksiensa määrää ei kyllä voi edes rahassa mitata, mutta nyt toivotaan, että he poistuvat mahdollisimman nopeasti päiviltä, jos eivät enää kykene itsestään huolehtimaan. Pöyristyttävästä käytännöstä kuulin pari päivää sitten: jonkin kunnan vanhainkodissa oli vanhus määrätty syömättömäksi ja juomattomaksi eli kuivumaan, jotta kuolisi pian. Vapautuvasta vanhainkotipaikasta oli jo ilmoitettu seuraavan vanhuksen omaisille. (Kuinkahan kauan heidän rakkaansa olisi oikeasti saanut siinä vanhainkodissa elää?) Kun kuihtuvan vanhuksen omaiset asiaa alkoivat selvittää, kävi ilmi, että kyse oli käytännöstä, ei yksittäistapauksesta. Onneksi omainen sai oman läheisensä pelastettua alkamalla juottaa tätä. Samasta asiasta kertoi Hesarissa jokunen päivä sitten lähihoitaja, joka oli saanut moitteet kuivuneen vanhuksen juottamisesta, vanhus kun oli määrätty kuolemaan. Epäinhimillistä. Toivottavasti opimme vanhusten kunnioittavaa kohtelua vaikkapa tänne muuttaneilta maahanmuuttajilta, joiden mielestä suomalaisten vanhusten laiminlyönti on käsittämätöntä.
 
Kuntavaalit ovat tulossa. Ihan ällöttää jo etukäteen miettiä, millaisia hunajaisia puheita ja lupauksia saamme taas kuulla. Ehdotan, että puolueet ottavat esiin edellisten vaalien lupauksensa ja esittelevät, mitä ovat tehneet asioiden parantamiseksi. Muistaakseni vanhusten asiat oli ainakin määrä saada kuntoon. En aio äänestää niitä puolueita, jotka eivät ole pitäneet lupauksiaan.