Kävin eilen ENMG-tutkimuksessa sorminivelen kivun takia.

Yllättävä tulos: molemmissa ranteissa on hermopinne!  Ei voi hoitaa paitsi leikkauksella, joista 1% ei onnistu ja jota lääkäri ei edes erityisemmin suositellut. Kun kysyin, miten voin ehkäistä tilan pahenemista, hänen antamansa vastaus ei miellyttänyt: "Älä soita pianoa, älä neulo, älä kirjoita tietokoneella, älä rasita..." Älä siis tee juuri mitään. Kaikki voi pahentaa tilannetta. Epäilen, että tekstiviestien kirjoittaminen peukalolla on myös ehdottomasti paheksuttavaa.  

Olen kyllä huomannut, että tietokoneella kirjoittaminen rasittaa ranteita. Edellisessä koneessani sekä koneen että pöydän reuna painoivat nettisurffailussa  ranteen seutua aika kipeästi. Tämä uusi koneeni on hiukan isompi, ja periaatteessa olisi mahdollista tukea ranteita koneeseen, jos niin oppisi kirjoittamaan eikä samalla painaisi vahingossa kiinteää hiirtä. Kirjoittaessa ranteet ovat ilmassa ja se taas rasittaa hartioita.

Pitääkö minun muka lopettaa kirjoittelu? Blogin vielä voisikin lopettaa, mutta entä sähköpostit, työasiat, tiedonhaku? Ja eiköhän kynällä kirjoittaminenkin rasittane, kun silloin sormet puutuvat vielä nopeammin. 

Lääkärin mukaan yölasta (jonka työterveyslääkäri mainitsi hoitokeinona) ei auta mitään. Aion kuitenkin kokeilla. Samoin käyn katsomassa, olisiko vielä olemassa joitakin rannetukia tietokoneella kirjoittamista varten, että saisi kädet tuettua johonkin eikä niitä  tarvitsisi pitää ilmassa. Kymmensormijärjestelmäkin saattaisi auttaa, kun tämä kahden sormen takominen ei oikein taida olla terveellistä tämäkään. Vaan miten sen oppisi ja missä?

Ei tule vanhuus yksin, ja kas kun näin keski-iässäkin alkaa olla jo jos jonkinlaista vikaa ja vaivaa. 

Onneksi lukeminen ei rasita ranteita! :-)