Eilen meillä oli mökillä saunailta. Päivä oli ollut kuurosateinen ja viileä. Välillä satoi rankasti, välillä tihkuttaen. Niinpä kävimmekin iltapäivällä ostosreissulla sahalla ja ruokakaupassa.

 

Illaksi tuuli tyyntyi ja sateeseen tuli tauko. Juuri sopivasti saunomista ajatellen. Armaani lämmitti saunan, ja pääsimme sinne poutahetkellä, tuulenkin tyynnyttyä. Kyllä oli mukavaa kylpeä taas omassa mökkisaunassa! Uimavedet ovat jäähtyneet viileiksi, mutta kävin kuitenkin kerran uimassakin.

 

Saunomisen lomassa ja jälkeen istuimme kuistilla katselemassa järvelle. Ensin ohitsemme lipui joutsenperhe, edellä iskä tai äiskä, sitten neljä jo aika isoa poikasta ja lopuksi toinen vanhemmista. Ylväästi ne ohittivat meidät aivan laiturin edestä. Juttelin niille, mutta ne eivät reagoineet mitenkään. 

 

Vähän myöhemmin kaksi lintua kiisi hurjaa vauhtia aivan vedenrajassa ja pysähtyi sitten äkisti. Tähysteltyäni hetken huomasin, että siinä olikin kokonainen kuikkaperhe: neljä jäsentä,  joista ei erottanut, olivatko jotkut vielä poikasia. Ne jäivät soutelemaan järvenselälle.

 

Myöhemmin meidät ohitti vielä orava, joka viipotti maata pitkin sellaista vauhtia, että piti olla tarkkana nähdäkseen, mikä se oli. Pikkulintujen poikaset ovat vaarassa sen pedon ollessa lähistöllä. 

 

Kirjoitan tätä samaisella kuistilla aamuauringon paisteessa. Nyt laiturille istahti pieni naurulokki. Aiemmin kesällä siinä pitivät majaa kalalokit poikasineen. Oli aina tultuamme pitkä keskustelu ennen kuin ne antoivat periksi sille, että me ihmiset nyt käytämme tätä laituria. Taitaa olla poikanen tuokin, sillä se alkoi valittaa, ja kauempaa pellon suunnalta sille vastattiin. Olisiko pienellä nälkä mutta ei vielä kalastustaitoa? Valitus yltyy, ja nyt kaartelee isompi  lintu järven yllä. Poikanen ojentelee kaulaansa. Ehkä se osaa jo nappailla hyönteisiä suuhunsa.

 

Eilen saunaillan edetessä alkoi sataa uudelleen, useita kertoja. Oli hauskan näköistä katsella pisaroiden tanssia järven pinnassa.

 

Nyt kalalokit alkoivat lennellä ympäriinsä ja mekastaa kovasti naapurin laiturin suunnassa. Meidän laiturilla istuksivaan yksilöön ei kukaan ole kiinnittänyt mitään huomiota. Ei ole myöskään emoa ilmaantunut paikalle. Rantakalliolla pyrähtelee linjakas pieni lintu silloin tällöin. Olisikohan se pajulintu? Ja nyt pikku naurulokki otti mukavan lepoasennon ja jäi laiturille olemaan. Siinä on hyvä olla aamuauringossa, minäkin sen tiedän, sillä istuskelin siinä tovin ennen kuin nousin tänne terassille. Aurinko helottaa pitkästä aikaa täydeltä terältä ja osuu hyvin juuri laiturille. 

 

Muutama hyttynen on tähän ilmaantunut kaveriksi (lyhytikäiseksi, sillä niiden kanssa en kaveeraa), mutta eivät ne paljon haittaa. Niitä ei viime päivinä ole ollut lainkaan, koska on tuullut myrskyisästi ja satanut vähän väliä. 

 

Aamuhetki kullan kallis, opetettiin minulle pienenä. Täällä mökillä nautin erityisesti siitä, kun aurinkoisina aamuina saan istua laiturilla kimmeltävässä aamuauringossa tai täällä kuistilla katsellen luontoa ympärilläni. Saunassakin on vielä lempeää lämpöä (ja pesuvettä). Aamu-uinti kruunaa kaiken, ellei vesi ole niin viileää kuin nyt. 

 

Kas, pari rastasta kävi minua katsomassa. Ne taitavat odottaa rantatörmän mustikoiden kypsymistä yhtä innokkaasti kuin minäkin. Eivät kylläkään ehdi meille kypsyä.

 

Nyt pieni lokki sai tarpeekseen yksin huutelusta. Se levitti siipensä ja lähti. Ilmassa käy aikamoinen keskustelu lokkiparven kesken. Saaneeko opastusta vai kertoneeko omista näkemyksistään? 
 

---

 

Kirjoitin alkuosan aamulla kahdeksan maissa. Oli kaunis aamupäivä. Nyt kello on vähän yli yksi ja alkoi sataa ravakasti. Kävin tässä välissä pesemässä laiturin lokkivieraan jäljiltä. Nyt sade huuhtelee vielä. 
 

Näin äsken myös kurkipariskunnan, joka arvokkaasti asteli naapurin kaurahalmeessa.
 

Suomen kesäsää on vaihteleva - tämä viikko on erinomainen osoitus siitä. Sateet ja auringonpaiste vaihtelevat yllättävän nopeasti. Onneksi saunoa voi säässä kuin säässä, ja saunan kuistilla on katto pään päällä. Talven sähkösaunomiset eivät vedä vertoja kesäiselle mökkirannalle.