Uutisia lukiessa hämmästyttää ja pöyristyttää vähän väliä. Miten on mahdollista?

Tänään kerrotaan mm. puolalaisten sähkömiesten orjapalkoista ydinvoimalatyömaalla. Kuinka Suomella on varaa teettää suurimman mahdollisen turvallisuusriskin töitä ties millaisilla alihankkijan alihankkijoilla, jotka eivät edes maksa työläisille palkkoja? Millainen on työmotivaatio ja työn laatu 1,59 euron tuntipalkalla? Luulisi, että tuollaisen kohteen töihin otettaisiin vain suomalaisen koulutuksen saaneita ammattimiehiä ja -naisia, jouiden luotettavuus ja ammattitaito on viimeisen päälle tarkistettu. Millainen on turvallisuus, jos perusrakenteiden tekijäfirmoistakaan ei tiedetä mitään?

Hämeenlinnan kaupunki säästää vanhusten hoidosta. Kun tarkistuksessa on todettu, että eräässä hoitopaikassa on seitsemän hoitajan ja kuuden avustavan henkilön vaje minimisuosituksesta, mitä tekee Hämeenlinna? Ei pyydä anteeksi ja palkkaa lisää väkeä vaan vaatii uutta käsittelyä. Kaksi hoitajaa vastaa öisin neljässä kerroksessa asuvista dementoituneista ja muuten paljon hoitoa tarvitsevista vanhuksista, joilta tulee avunpyyntöjä yli 30 yössä. Mukana on saattohoidettaviakin, joiden viereen totisesti toivoisi pysyvästi jonkun. Jaksaako saattohoidettava soittaa kelloa ja odottaa kärsivällisesti, ehkä kolmantenakymmenenten jonossa, että kiireinen hoitaja tulee käväisemään. Ehtiikö ja jaksaako hoidettava kuiskata tälle kävijälle, että nyt se kuolo taitaa tulla, ehtisikö hoitaja jäädä viereen istumaan ja pitämään kädestä? Kaiken lisäksi hoitajat kertovat, ettei heillä ole koulutusta saaattohoitoon eikä kivunlievitykseen!

Monen vanhuksen viimeiset vuodet eivät ole niin seesteisiä kuin haluttaisin uskoa. Kipuja ja sairauksia voi olla paljon ja elämänlaatu todella heikko. Hyvässäkään hoitopaikassa ei kaikkiin sairauksien aiheuttamiin vaivoihin ja sietämättömiin kipuihin pystytä vaikuttamaan. Tällaisista tapauksista kuullessani en enää ihmettele, että monet vanhukset toivovat nopeaa äkkikuolemaa, etteivät jäisi toisten vaivoiksi. Niin ei saisi kukaan joutua ajattelemaan.  

Pääasiallisin uutisaihe on tätä nykyä talous. Koko länsimainen talousjärjestelmä on vaakalaudalla. Entä jos / kun se romahtaa?

Ruuan hinnan ennustetaan Suomessa nousevan. Kas. Samalla tuotajahinnat ilmeisesti laskevat ja moni maatalousyrittäjä joutuu lopettamaan. Eikö tätä hullunmyllyä kyetä pysäyttämään ennen kuin meiltä loppuu ruoka kokonaan, tai raha sen ostamiseen? Turha kuvitella, että maailmanlaajuisen kriisin sattuessa muut maat innolla lähettävät apua johonkin kaukaiseen Suomeen. Mistä saataisiin viisaita päättäjiä, jotka ajattelisivat kansan parasta ja turvaisivat ensisijaisesti perustoiminnot: ruuantuotannon ja heikkojen hoivan?

 

PS Lehden lukeminen aamuisin ei tee päiväksi kovin seesteistä oloa. Toimisikohan mietiskely tai aamuhartaus paremmin?