Suomessa arvotetaan asioita oudosti. Paperikonetta tarkkaileva mies ansaitsee paljon rahaa, koska koneella tehtäviä tuotteita myydään ulkomaille. Teho-osaston monitoreja tarkkaileva, ihmistä koneiden avulla elossa pitävä hoitoalan erikoisosaaja, usein nainen, ansaitsee vähän rahaa, koska hän hoitaa "vain" ihmistä. Molemmilla on yhtä pitkä ja monipuolinen koulutus. Miksi näin?

 

Pieniä lapsia hoitava varhaiskasvatuksen opettaja, joka on suorittanut korkeakoulututkinnon, ansaitsee vähän, koska hän työskentelee pienten lasten kanssa. Hän tietää lasten kehityksestä paljon ja osaa auttaa niitäkin lapsia, joilla on kehityksellisiä haasteita. Jos lapsi jää vaille pätevää varhaiskasvatusta ja hänen ongelmansa ehtivät kasvaa suuriksi, niiden korjaaminen tai edes lievittäminen on vaikeaa ja tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Lapsia sullotaan suuriin ryhmiin, joissa vaihtuva, alipalkattu henkilökunta yrittää vain selviytyä päivästä toiseen. Myöhemmin maksetaan kallista hintaa lastensuojelun, sijoitusten ja mielenterveyspalveluiden kautta. 

 

******

Raastava sota Ukrainassa jatkuu. Venäjän armeija on heikko, sillä se sotii lapsia, naisia ja muita siviilejä vastaan. Pommitukset kohdistuvat humanitäärisiin kohteisiin: sairaaloihin, lastenkoteihin, kouluihin. Ulkona liikkuvia ihmisiä teloitetaan kyselemättä. Autolla pakoon pyrkivät ammutaan kuoliaiksi. Naisia ensin raiskataan hirvittävällä tavalla ja sen jälkeen tapetaan. Kylät ja kaupungit pommitetaan maan tasalle. Ihmishenki ei siis ole venäläissotilaiden mielestä minkään arvoinen. Eniten ihmettelen sitä, että heistä ilmeisesti iso osa on ortodoksikristittyjä. Kuinka he saattavat? "Älä tapa. Minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille." Raiskauksen kohde on jonkun äiti, sisko, tytär, puoliso. Entä jos joku muu barbaari tekisi samoin näiden sotilaiden läheisille? Olisiko ok?