Kävin Genevessä, ja olen ällistynyt siitä, miten hyvin voidaan joukkoliikenne jossakin järjestää. Sveitsiläiset näköjään osaavat!

Menimme lentokoneella. Lentoasemalta sai automaatista ilmaislipun, jolla pääsi julkisilla liikennevälineillä kaupunkiin. Kaikki kaukojunat jatkavat Genevessä päärautatieasemalta lentokentälle, joten myös lentokentältä pääsee erittäin nopeasti ja kätevästi keskustaan. Matkakaan ei ole pitkä. 

Jos yöpyy hotellissa, saa ilmaisen joukkoliikennekortin oleskelunsa ajaksi. Se kelpaa kaikissa välineissä eikä sitä tarvitse näyttää kuin kysyttäessä. Meiltä ei kysytty kertaakaan emmekä nähneet tarkastajia. Muualla yöpyvä voi ostaa edullisen yleislipun, joka on halvempi, jos välttää ruuhka-aikoja. Geneveläisillä on samantyyppinen matkakortti kuin monissa muissakin kaupungeissa. Sillä saa alennuksia myös mm. Genevejärven laivaristeilyistä.

Geneven kaupungissa risteilee lukuisia ratikka-, bussi- ja johdinautolinjoja, joilla pääsee kätevästi ja nopeasti kaikkialle. Pysäkkikuulutukset ovat melko selkeitä, ainakin jos tuntee pysäkkien nimiä. Joka vaunussa / bussissa on myös näyttötaulu, jossa näkyy neljä seuraavaa pysäkkiä sekä seuraavan pysäkin vaihtoyhteydet. Vaihtoyhteydet ovat esillä selvästi pysäkille saavuttaessa.  Liikennevälineet ovat siistejä ja hiljaisia ja vuoroväli on tiuha. Julkinen liikenne toimii muistaakseni keskiyöhön asti.

Geneven kaupunki on selvästi satsannut julkiseen liikenteeseen.  Se onkin tärkeää, sillä kaupungissa käy jatkuvasti paljon vieraita eri puolilta maailmaa - onhan se monien kansainvälisten järjestöjen pääpaikka. YK:n Euroopan toiminnan keskus Palais des Nations työllistääkin lähes 7 000 ihmistä, YK yhteensä koko kaupungissa 10 000. Voi vain kuvitella, kuinka paljon väkeä siellä käy kansainvälisissä konferensseissa tai muuten työvierailuilla. Myös Punainen Risti, Kirkkojen maailmanneuvosto, Luterilainen maailmanliitto ja monet muut toimivat sieltä käsin. Kaduilla ja liikennevälineissä kuuli monia kieliä, ja ihmiset vaikuttivat ystävällisiltä ja avuliailta. Myös nuoriso käyttäytyi liikennevälineissä hillitysti ja asiallisesti.

Suosittelen Geneveä ja sen joukkoliikennettä kokeiltavaksi kaikille, eritoten niille, joilla on jotakin valtaa oman kaupunkinsa joukkoliikenteen kehittämisessä.