Nyt tuli syyssää. Aamulla lähtiessä on pimeää ja usein sataa vettä. Tänä aamuna oli tähän asti kylmintä koko syksynä. Mustan jään varalta sain fillariini nastarenkaat viikonloppuna, mutta tänä aamuna niitä ei vielä tarvittukaan, vaan heti liikkeelle polkaistuani alkoi sataa vettä. Nyt testataan talvipyöräilykykyä vähä vähältä...

Tänään paleli sormia ihan vimmatusti, vaikka minulla oli kahdet sormikkaat päällekkäin. Palatessa kokeilin yksiä paksuja neulehanskoja, ja ne lämmittivät paljon enemmän. Huomenna lähden niillä, mutta jos edelleen palelee, vaihdan seuraavaksi hiihtorukkasiin.

Hankalinta tämän aamun pyöräilyssä oli se, että kun rillit kastuivat sateessa, katuvalojen heijastukset estivät näkemästä eteenpäin. Lampun jälkeen meni hetken hyvin, kunnes tulin seuraavan lampun kohdalle ja pisarat taas laajenivat näkökentässä valtaviksi "lisälampuiksi", joiden ohi ei nähnyt. Lisäksi päivän pyöräilystä jäi keuhkoputkiin ikävä palelun tunne, vaikka kotona join ensin valtavan mukillisen teetä ja myöhemmin vielä kaakaota. Toivottavasti en vilustunut! 

Pyöräilyvaatteetkin piti vaihtaa toisenlaisiksi, kun lämpötila painui nollaan. Alle urheilukerrasto, jonka töissä vaihdoin normaalimpaan sisäasuun. Päälle villapaita ja takki, farkut ja tuulihousut. Päähän villatuubi, korvaläpät ja kypärä. Ja näillä ei talvella vielä pärjää... Lisähaasteena ovat ne päivät, kun pitää salamannopeasti vaihtaa kilometrin päähän toiseen rakennukseen. Kuinkas sillä välillä tarkenen, kun en ehdi vaihtaa pyöräiyasua? Entä ulkovalvontapäivinä? Pitää kenties olla sisällä ulkovaatetuksella, niin että takin niskaan heittämällä selviytyy ulkona. Ulkokengätkin pitää ottaa luokkaan mukaan, koska paikka, johon pyöräilyvaatteet voi jättää, on liian kaukana, jotta ehtisi ennen valvontaa sinne asti. Kunnollisia pukutilojahan meillä ei ole. (Aikuisille on lisäksi vain vain yksi oma wc, vaikka meitä on kolmisenkymmentä.)  

Viikon päästä siiretään taas kelloja. Siitä hullutuksesta ei tunnuta millään pääsevän eroon. Silloin aamut vaalenevat muutamaksi viikoksi, mutta illalla tulee pimeä aiemmin. Eipä aikaakaan, kun on pimeää sekä töihin mennessä että sieltä palatessa.  Toivon kuitenkin kykeneväni pyöräilemään läpi talven, koska samalla tulee ulkoiltua eikä välttämättä tarvitse lähteä enää erikseen harrastaman liikuntaa. Kyse on oikeanlaisen vaatetuksen löytämisestä. Ja siitä, kestääkö astmani talvipyöräilyn. Toivon parasta.