Viime päivinä on näyttävästi uutisoitu useissa tiedotusvälineissä, kuinka useita henkilöitä on kuollut sikainfluenssaepidemiaan heti sen alussa. Lisäksi on kerrottu, että he ovat olleet perusterveitä ja rokottamattomia. Kansa on aika ymmällään toisaalta ristiriitaisen informaation ja toisaalta taannoisen narkolepsiakohun vuoksi. Monet ilmaiseen rokotukseen oikeutetut eivät ole sitä hakeneet, eikä terveydenhoitohenkilökunnastakaan ole rokotusta ottanut kuin 40 % hoitajista ja 60 % lääkäreistä (vai olikohan se toisin päin). 

Olen itse miettinyt kovasti rokotusasiaa, sillä toisaalta astmaatikkona ja vanhusten lähipiiriläisenä kuulun siihen ryhmään, jolle sitä suositellaan, mutta toisaalta aiempien autoimmuunireaktioiden vuoksi minua on kehotettu välttämään turhia immuunijärjestelmän peukaloimisia eli rokotuksia. Kun sikainfluenssa vyöryi kansan tietoisuuteen vuonna 2009 ja valtio varautui jopa suunnattoman ruumisarkkumäärän hankkimiseen sen uhreille, keskustelin pitkään lääkärin kanssa ja punnitsin vaihtoehtoja: ottaako rokotus vai ei. Lopulta sen otin ensimmäisten joukossa, heti kun se tuli saataville. Seuraus: viikon kuluttua rokotuksesta sairastuin korkeaan kuumeeseen ja muihin influenssaoireisiin. Ne paranivat Tamiflulla aika nopeasti, mutta hiukan jäi epäilyttämään, aiheuttiko rokote taudin, kun niin moni muukin sai siitä korkean kuumeen ja muita oireita. Toki saattoi olla kyse huonosta tuuristakin, että olisi juuri onnistunut saamaan tartunnan ennen kuin immuniteetti oli ehtinyt syntyä - kaksi viikkoahan siihen kuulemma menee.

Tänä vuonna olen taas miettinyt, mitä tehdä rokotuksen suhteen. Työnantaja mielellään maksaa rokotuksen ja kehottaa sen ottamaan, jottei tulisi poissaolopäiviä. Julkisuudessa olleet tiedot vaikutuksista, riskeistä ja itse taudista ovat kuitenkin olleet hämmentävän ristiriitaisia. Terveyskeskuksista tai työterveysasemalta ei kannata mitään kysellä - niiden puhelinvaihteet ovat kuulemma ruuhkautuneet paniikissa rokotuksia kyselevien ihmisten yhteydenotoista. Tänään luin ylen nettisivuilta asiantuntijan vastauksia kysymyksiin. Siellä sanottiin, että 2009 rokotus tai taudin sairastaminen antavat immuniteetin tämänvuotisellekin taudille, koska virus ei olekaan muuttunut tänä aikana. Se kiertää sellaisenaan niin kauan kun on ihmisiä, joihin se voi tarttua. Siis minun pitäisi tuon tiedon mukaan olla siltä suojassa eikä tarvitsisi ottaa taas uutta rokotetta. Toivottavasti asia on niin, sillä muistan elävästi muutaman niin pahan taudin, että kortisonikaan ei ole saanut hengitystä kulkemaan normaalisti. Sellaista en haluaisi enää kokea. Elossakin haluaisin pysyä. En kuitenkaan ole ottanut rokotusta vuoden 2009 jälkeen, ja silti olen säästynyt influenssaepidemialta.

Mikä tekee tästä vuodesta erilaisen? Onko sikainfluenssa ollut viime vuodet poissa ja nyt vasta tullut uusintakierrokselle, joka onkin edellistä pahempi? Onko yleinen rokotuskattavuus heikentymässä narkolepsiaskandaalin vuoksi, niin kuin tuhkarokon paluun vuoksi voisi luulla? Miksi hoitohenkiläkuntakaan ei luota rokotteisiin? MIksi samalta firmalta ostetaan edelleen rokotteita, joka aiheutti narkolepsiatapaukset, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi? Ovatko asiantuntija keskenään asioista erimielisiä?

Toivottavasti tämän kevään epidemia on pieni ja heikko toisin kuin iltapäivälehtien lööpeissä annetaan ymmärtää. Käsien pesulla ja echinaforcella aion minä käydä sitä päin.Toivottavasti selviän voittajana.