Eilen alkoi telkkarissa uusi "tosi-tv-sarja" Muslimielämää, jossa viisi suomalaista kokeilee muslimien elämäntapoja ja saa opetusta islamista kuuden viikon ajan. Tavallaan idea on kiinnostavakin, mutta valitettavasti toteutus ei kyllä ollut. Ohjelmaan valitut "oppilaat" edustivat kukin omaa viiteryhmäänsä eivätkä olleet mitään keskivertosuomalaisia: ateistihomo, strippari, maahanmuuttajakriittinen uskonnoton, teologian opiskelija sekä yksi hiukan yleisesti uskonnollisista asioista kiinnostunut henkilö. Osa suhtautui islamiin avoimen kielteisesti. 

Islamin kokeilijoilla on kolme mentoria: suomalaissyntyinen nainen ja kaksi uussuomalaista miestä. He opettavat islamia koskevia asioita ja tutustuttavat osallistujia islamilaiseen elämään. Eilisessä jaksossa he mm. tekivät kukin kotikäynnin jonkin osallistujan kotiin ja ilmoittivat, mitkä asiat on arjesta poistettava kuudeksi viikoksi muslimielämäkokeilua varten (alkoholi, seksi, liian paljastavat vaatteet...).   

Ohjelmasta olisi voinut saada kiinnostavankin, mutta esiintyjien valinta vei ohjelman tietyille raiteille. Ensikäynnillä moskeijassa naisista kaksi istui ilman huivia ja teologi yliampuva "hepsankeikkahattu" päässään rupatellen keskenään samaan aikaan kun ympärillä muut yrittivät keskittyä rukoukseen. Miehet istuivat takana penkillä ja toinen jupisi halveksivia  kommentteja edessään rukoilevista muslimimiehistä. Miksi ei voitu valita sellaisia henkilöitä, jotka kuitenkin olisivat olleet jossakin määrin kiinnostuneita ja osanneet käyttäytyä? Sensaatiosyistä mukana piti tietysti olla mahdollisimman suuria kontrasteja. Ettäs löysivätkin pappisperheessä kasvaneen ateistihomon baarinpitäjä-dj:n, jolla on koiria ja alkoholia kotona ja joka elää parisuhteessa miehen kanssa. (Tälle suurin shokki tuntui olevan se, että seksikieltoon kuuluu myös masturbaatiokielto.)   

Ohjelmaformaatti on kehitetty kai Britanniassa, ja ymmärrän hyvin, miksi muslimit ovat lähteneet siihen mukaan: heidän uskontonsa saa hyvää mainosta ja mahdollisuuden kertoa siitä avoimesti muille.  Voihan olla, että joku osallistuja tai vielä paljon todennäköisemmin katsoja kiinnostuu islamista ja on valmis "palaamaan islamiin" ohjelman seurauksena. Kontrasti hyvin käyttäytyvien, asiallisten, kiihkottomien muslimien ja osallistujiksi valittujen suomalaisten välillä on suuri - mikä on tietysti ollut tarkoituskin.

Mitäs jos nämä samat suomalaiset olisi laitettukin kuudeksi viikoksi kokeilemaan "perinteistä kristillistä elämäntapaa" ja saamaan opetusta kristinuskon ydinajatuksista? Olisiko sisältö heidän kannaltaan erilainen? Sianlihaa saisi toki syödä eikä rukoushetkien kellonaikoja olisi määrätty, mutta entäpä muu sisältö?  Opetusta lähimmäisenrakkaudesta ja Jumalan armahtavaisuudesta, alkoholinkäyttö katkolle, aamu- ja iltahartaudet päivärutiineihin mukaan sekä sunnuntaisin kirkossa käynti, Raamatun lukemista säännöllisesti...  Entä jos siihen olisi otettu mukaan myös yksi uussuomalainen muslimi, vaikka tämä miellyttävä shiialainen mentori? Kuinka hän olisi ideaan suhtautunut?   

Saapa nähdä, miten sarjassa käy. Ensimmäisen jakson perusteella arvelisin uskonnoista kiinnostuneen naisen kääntyvän islamiin, pakanan ja ateistin pysyvän omissa mielipiteissään ja teologian opiskelijan kokevan saaneensa uusia näkökantoja islamiin. Stripparin suhteen minulla ei ole arvauksia. Toivottavasti sarjan sisällöllinen taso kohenee ja keskusteluista tulee syvällisempiä. Parilla osallistujalla voisi olla sellaiseen potentiaalia. Kaipaisin oikeaa kriittistä mutta toista kunnioittavaa keskustelua. Sitä olisi kiintoisampi seurata.