Tänään on paavi julistanut edeltäjänsä autuaaksi miljoonan messuvieraan läsnä ollessa! Siis saamansa apostolisen valtuutuksen mukaisesti paavi katsoi olevansa oikeutettu Jumalan nimissä moisen julistuksen antamaan. Kyseessä oli nopeutettu menettely, kun Johannes Paavali II:n kuolemasta on vasta kuusi vuotta.  Ranskalainen nunna kuitenkin katsoo parantuneensa parkinsonintaudista uutistenlukijan mukaan "rukoiltuaan Johannes Paavalia"! Voi sentään. Ehkä ei edes katolisen kirkon opin mukaan voi rukoilla ihmistä, kuollutta eikä elävää, vaan virallinen sanamuoto kuulunee jotenkin niin, että Johannes Paavalin välittämän esirukouksen ansioista nunna parani. Yhtä kaikki, tässä huomaan olevani erittäin protestanttinen kristitty. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että vain Jumalaa kannattaa rukoilla ja että päätäntävalta meidän ja kenen tahansa autuudesta ja pyhyydestä on yksin Jumalalla. Karol Wojtyla eli merkittävän elämän ja oli tärkeä henkilö katolisen kirkon historiassa ja kenties maailmanhistoriassakin. Häntä voi kaikin mokomin kunnioittaa ja arvostaa, mutta Jumala yksin tietää hänen asemansa ja ikuisen kohtalonsa.  Kaikin mokomin häntä voi kunnioittaa, arvostaa ja muistella, mutta että autuas ihmispäätöksellä! 

Pyhä edellinen paavi on tietenkin yhtä lailla kuin kaikki edesmenneet Jeesukseen uskoneet ihmiset. Pyhäinpäivänä heitä varsinkin muistellaan ja heistä ollaan kiitollisia. Eikä minulla sitäkään vastaan ole mitään, että Johannes Paavali II:ta muistellaan erityisesti lokakuun 22. päivä niin kuin ilmoitettiin. Mutta hänen rukoilemisensa menee kyllä yli ymmärryksen. Samoin se, että nyt ilmeisesti odotellaan seuraavaa ihmettä, jonka JP II olisi aikaansaanut, jotta hänet voitaisiin sitten julistaa pyhäksi, siis pyhimykseksi.

Toivoikohan hän muuten tätä itse tai jopa odottiko? Entä Äiti Teresa, jonka kirjeet myöhemmin ovat kertoneet uskossaan pimeässä laaksossa kulkeneesta kilvoittelijasta, josta tuntui, ettei Jumala häntä lainkaan kuule? 

 

Lisäys 2.5.11

Löysin eilen JP2-fanitussivut netistä. Sieltä löytyy suorastaan yltiöpositiivinen suhtautumistapa autuaaksijulistamiseen eli beatifikaatioo):

http://johannespaavali.com/