Kuulun mainioon lukupiiriin, joka vuoden lopulla viettää jo kymmenvuotisjuhlaansa. Osallistuimme aikoinaan myös vastaajina Suvi Aholan väitöstutkimukseen lukupiireistä, kuten kymmenet muutkin lukupiirit. 

Suvi Ahola on hyödyntänyt tutkimustaan useammassakin kirjassaan. Löysin viikko sitten kirjastosta uusimman ja sain sen pikalainaksi: Ystäviä ja kirjoja (Avain 2015).

Kirja esittelee hauskasti erilaisia lukupiirejä, niiden käsittelemiä kirjoja sekä lukupiireissä hyviksi havaittuja reseptejä - monessa piirissähän tarjoilut muodostavat olennaisen osan illan tunnelmasta. Kirja on laadittu ikään kuin kymmenen lukupiiri-illan muotoon, joista jokaisessa esitellään yksi lukupiiri, joitakin kirjoja (joko Aholan omia esittelytekstejä tai kyseisen lukupiirin suosikkeja) sekä aiheeseen liittyviä tarjottavia.

Luin kirjan nopeasti käytännön pakosta mutta myös sen sujuvuuden takia, kirjoitin useita reseptejä muistiin (ehkä meidänkin kirjapiirissä jollakin kerralla nautitaan vaikkapa Minna Canthin kakkua tai Mariannen vuohenjuustopiirakkaa) ja tein itselleni listan kiinnostavista kirjoista, joita en ole vielä lukenut. Monet esitellyistä kirjoista toki olivat jo ennestään tuttuja joko siksi, että mekin olemme niitä käsitelleet, tai siksi, että olin muuten sattunut ne lukemaan. Lähetin oman kirjapiirini väelle blogimme kautta vinkin kirjasta sekä listan kiinnostavista kirjoista niitä hetkiä varten, kun emme helposti keksi seuraavaa yhteistä luettavaa. 

Kirjapiiri / lukupiiri on kerrassaan hieno yhdessäolon muoto! Suosittelen kaikille, jotka eivät sellaiseen vielä kuulu mutta haluaisivat jakaa lukukokemuksiaan toisten kanssa! Piirin voi koota omasta ystäväpiiristä, kollegojen keskuudesta, naapurustosta tai vaikka jonkin yhdistyksen yhteyteen.

Oma lukupiirimme on minulle toinen. Ensimmäinen kutsuttiin koolle avoimella nettikutsulla, jolloin etukäteen ei tiennyt, keitä on tulossa ja onko paikalla kaksi vai kaksikymmentä henkeä. Enimmillään taisi olla eräänä heinäkuisena sunnuntaina kolmisenkymmentä, vaikka arvelimme, että vain muutama on kaupungissa. Nykyiseen kutsuin omia ystäviäni ja heidän ystäviään (joista osa sattui olemaan muualta minullekin tuttuja), ja niin meitä lopulta oli koolla kymmenkunta. Kokoonnumme vuorotellen kodeissa noin puolentoista kuukauden välein. Kesällä on tauko, mutta elokuussa pidämme piknikin, jos sää sallii, ja silloin luemme runoja ja aforismeja sekä esittelemme kesän aikana lukemiamme kirjoja. Me olemme päättäneet, että luettavien kirjojen on oltava saatavilla kirjastosta (ei siis uutuuksia kuin poikkeustapauksissa) ja ettei haittaa, jos ei aina ehdi tai jaksa lukea kirjaa kokonaan. Tarjoilujen suhteen meillä on tiukka linja: niistä ei saa tulla pääasia. Teetä ja kahvia on oltava saatavilla sekä korkeintaan yksi makea ja yksi suolainen tarjottava, jotka voi mainiosti ostaa kaupastakin, jos ei ehdi leipomaan.  Ei siis paineita emännälle tai isännälle tarjoiluista. 

Suosittelen kaikille sekä lukupiiriin liittymistä että Suvi Aholan kirjan lukemista!