Harva asia vie niin nopeasti muistojen pariin kuin jokin laulu. Salamannopeasti sitä onkin ajatuksissaan aivan muualla. 

Eräs ystävä kysyi, mikä joululaulu on tänä jouluna erityisesti puhutellut. Kysymys sai monia muistikuvia virtaamaan mieleeni.

Lapsuudesta asti jotkut laulut yhdistyvät tiettyihin hetkiin tai ihmisiin. Esimerkiksi Riemuitse tytär Siionin (josta en koskaan ole pitänyt) tuo aina mieleen joulukirkon lapsuuden kotikirkossa ja kanttorin rouvan korkean äänen laulamassa: "Riemuitse tyytäär Sihihihihiionin..." Tai Taas kaikki kauniit muistot, jota varhaisimpina muistaminani jouluina lauloi kaupunginkirkon nuori kanttori. Myöhemmin sama laulu kaikui Taulumäen kirkossa maailman vanhimmaksi konsertoivaksi tenoriksi tituleeratun, silloin lähes satavuotiaan Vilho Kekkosen laulamana. Viimeisellä kerralla taisi olla hänen poikansa apuna laulamassa. 

Kansakoulussa muistan oppineeni muutamia uusia joululauluja - suurin osa nimittäin oli minulle jo kotoa tuttuja. Nyt riemuiten tänne kiiruhusti tulkaa -virsi opeteltiin toisella luokalla joulukirkkoa varten, ja samana vuonna joulujuhlaan Juhla se on nyt verraton, jonka esitimme tonttuleikkinä. 

Joulupukki-laulua lauloimme antaumuksella kotona ennen Pukin saapumista ja sitten pukille (joka ilmaantui aina juuri silloin, kun äiti oli kellarissa mehupulloa hakemassa). Tip tap taisi tulla tutuksi viimeistään seurakunnan nappulakerhossa.

Maria, Herran piikanen, Katso ihme taivainen sekä Jo puhkes kolme ruusua olivat eräänä vuonna pienen joululauluryhmämme ohjelmistoa. Esiinnyimme seurakunnan joulutilaisuuksissa. Erityisesti jäi mieleen Sädesairaala jouluaattona. Potilaat olivat hyvin heikkoina, kukin omassa huoneessaan, ja sairaalalehtori lohdutti heitä sillä, että kohta he pääsevät pois, Jumalan luo. Heille lauloimme hiljaa: Jouluyö, juhlayö

Johtamani koulun kuoro esitti koulun joulukonsertissa, joulujuhlassa ja -kirkossa periaatteessa joka vuosi eri laulut. Laulajien suosikkeja olivat esimerkiksi Ilouutinen ja Tulkoon joulu.

Itse kuorolaulajana muistan erityisesti joululaululevyn, jonka ohjelmistoa esitimme myös Itä-Suomen joululaulukiertueella. Hulkkosen Jeesuslapsen joululahjat ja Brittenin A Ceremony of Carols jäivät mieleen vaikeina mutta kauniina, samoin ihanan Maa on niin kaunis -laulun uusi sovitus.  

On tosi monta puhuttelevaa joululaulua. Eri vuosina ja päivinä eri. Jokin säe pompahtaa esiin ja jää väreilemään mieleen. Jokin säe nostaa kyynelet silmiin. Menneet joulut kulkevat laulujen kautta mukana. 

Ja mitä vastasin ystävälle tämän vuoden koskettavimmasta joululaulusta? Se on Ja neitsyt pikku poijuttansa, Rajattoman laulamana.