Loma on ohi ja työtä riittää. Joka päivä on töissä mennyt klo 17:ään, eivätkä illatkaan ole olleet töistä vapaita. Tänään lähdin kotoa klo 7.15. Olin perillä töissä 7.40. Klo 8.15 lähdin ensimmäisen ryhmän kanssa tutustumiskäynnille lähikirkkoon. Sieltä palattua oli oppitunteja ensin klo 13.15 asti (välissä ruokatauko ja ulkovalvonta), sitten kokeiden korjausta ja valmistautumista arviointipalaveriin, viimeinen oppitunti klo 15.05 asti, jonka jälkeen paluu koepapereiden ääreen (aloitin korjaamisen jo lomalla mutta tuli pulmia), kunnes oli aika mennä palaveriin, joka venyi 15 minuutin sijaan puolituntiseksi. Sitten sähköposteja ym. sälää sekä huomisten tuntien suunnittelua. Klo 17.05 päätin, että nyt saa riittää. 

Vedin taas lämpimät ulkovaatteet ylleni Päällimmäisenä on tosi laaja ja pitkä untuvatakki, jonka alle mahtuu monta kerrosta vaatetta ja jossa ei todellakaan palele. Näytän sohvalta, mutta olen onneksi jo niin vanha, ettei se haittaa.

Sääliksi käy niitä, joiden imago ei kestä lämmintä pukeutumista. Aamulla katselin bussipysäkeillä värjötteleviä kolmi-nelikymppisiä miehiä, joiden nenä ja korvat olivat ihan punaiset ja poskilla punaiset täplät, mutta jotka seisoivat avopäin, takki auki, pienissä kengissä. Miksi ihmeessä? Ei heillä tukkakaan menisi myssyn alla littanaan niin kuin naisilla, kun ei heillä sitä enää edes kovin paljon ollut. Mietin myös, kuinka on pakkasissa käynyt reikäpolvisukupolven. Pitkiä kalsareita he eivät voi laittaa, koska ne näkyisivät polvirei'istä. Kehtaavatko laittaa ulkkareitakaan (toppahousuja), joita nuoremmat lapset vielä ilolla käyttävät? Imagon säilyttäminen on kovalla pakkasella hyvin hankalaa.

Täällä oli tänään viikon - ja talven - kylmin aamu. Meidän mittarissa oli -20,5°C. Tuntuu kuin -29, sanoivat meteorologit. Tykkään. Tosin keskisuomalaisena olen tottunut kuivempaan pakkaseen, joka ei ole niin raaka kuin täällä, jossa ainakin tällaisina päivinä käy viiltävä tuuli. Koskaan ei palele, kun pukeutuu oikein. Pakkanen tuntuu vain hengityksessä, joka tuntuu oudolta, varsinkin jos joutuu juoksemaan bussiin. Huomenna ei sitäkään ongelmaa enää ole, sillä sää lauhtuu päivän aikana lähes kymmenen astetta. VESOn jälkeen kotiin palatessa onkin sitten pakkasta vain kymmenkunta astetta. Aurinko lienee silloin jo laskenut, toisin kuin tänään, jolloin oli valoisaa sekä mennessä että tullessa. Kesää kohti mennään.