Taas on tullut uutta koronaohjeistusta, kun tautitapausten määrä on kasvanut varsinkin yökerhossa käyneiden ja matkustaneiden joukossa. Nyt pitäisi jopa päiväkotilastenkin käydä testissä heti aivastuksen tai nuhan takia ennen kuin saa palata päiväkotiin. Koska testejä tehdään niin paljon "turhaan" kaiken maailman tavallisille nuhanenille, testiaikojen saaminen on monella paikkakunnalla hankalaa ja tulosten saaminen kestää kauan. Eiköhän tämä tule kansantaloudelle aika kalliiksi, jos päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmista toinen joutuu olemaan viikon verran kotona vähän väliä. Lapsi saattaa jo parantua - tai saada uuden köhän - ennen kuin edellinen testitulos varmistuu.

Olen kuullut eri puolilta Suomea, että testauksiin on usean päivän jonot ja vastaukset viipyvät toisen mokoman. Jotkut aikuisetkin ovat joutuneet käymään jo kolmekin kertaa testeissä, kun ovat alttiita poskiontelontulehduksille ja korvatulehduksille. Mahtaa työnantaja tykätä.

Minulla on nyt omakohtaistakin kokemusta testistä. Kävi niin, että perjantaina tuli pieni nuha ja kova päänsärky, jonka arvelin johtuvan niskajumituksesta. Ohjeen mukaan pienenkään oireen kanssa ei saa tulla töihin, mikä on tavallaan järkevää, koska siellä tartunnat voisivat levitä laajalle. Jäin siis kotiin ja pomo hankki sijaisen. Normaalioloissa olisin ilman muuta mennyt töihin ja yrittänyt kestää päänsäryn ja pahan olon. Pomo kehotti ottamaan työterveysasemalta selvää, pitääkö minun mennä koronatestiin. No, täytin oirekyselyn. Sen perässä luki, että minut yhdistetään asiantuntijalle ja pitää pysyä linjalla. Pysyin - ja näppäsin kahden minuutin välein puhelimen näyttöä päälle, ettei pimene. Monen tunnin odottelun jälkeen työterveyshoitaja viestitti, että minut siirretään lääkärin harkintaan, pysyttävä linjalla. Siinä vaiheessa älysin pidentää puhelimen näytön pimenemisen viiteen minuuttiin. Lopulta, yhteensä viiden tunnin odottelun jälkeen, viestitti lääkäri, että minun pitäisi varata aika drive in -testiin. Sain lähetteen mukana pitkät kirjalliset toimintaohjeet. Koska minulla ei ole autoa käytettävissä, soitin annettuun numeroon, josta vastattiin jo vartin päästä, ja kyselin, mihin autoton voisi mennä. Sain ensin ohjeet drive inistä, johon voi mennä kävellenkin mutta jossa on tuntien jonot ja pitää ottaa eväät. Se on meiltä tunnin bussimatkan päässä. Sitten, kuinka ollakaan, ystävällinen hoitaja löysikin minulle ajan oman työterveysasemani labraan samaksi illaksi. Viimeinen vapaa aika. Jess! Vain puoli tuntia bussilla. Koko sairaslomapäivä siis meni puhelin kädessä, mutta lopussa kiitos seisoi: pääsin testiin.

Itse testi ei tuntunut paljon miltään, hiukan epämiellyttävältä vain. Huolestuttavaa oli odotella samassa aulassa muiden potilaiden kanssa, sillä jollakin heistähän saattoi oikeasti olla korona. Bussimatkat maski pässäovat myös epämiellyttäviä, sillä astmani alkaa oireilla ja nenä vuotaa maskin takia. Nyt sitten odotan tuloksia, jotka saapuvat Etelä-Koreasta lähipäivinä. Siihen asti pitää pysytellä kotona.   

En usko että minulla olisi koronaa, ainakaan oireilevaa, mutta saattaisinhan olla oireeton tai vähäoireinen kantaja. Työssäni tapaan yli sata ihmistä viikossa, joten parasta olla varovainen. Se huolestuttaa, kuinka monta kertaa mahdollisesti joudun käymään saman proseduurin läpi tänä syksynä. Kaikenlaisia tavallisia flunssiahan liikkuu koko ajan ympärillä. Yritän kulkea fillarilla töihin busseja vältelläkseni, mutta siinä on myös suurempi vilustumisen riski. Pää jäätyy, korvat paleltuvat... En ole koskaan aiemmin pyöräillyt enää kylmillä syysilmoilla tai sateessa. Erikoisin syksy ikinä.


Lisäys 25.8.

Ei ollut minulla koronaa. Testitulos tuli sunnuntai-iltana kuten luvattiin.

Nyt tuntuu kurkku kipeältä ja nenä vuotaa hiukan. Koulussa yksi oppilas sairaana tänään, vaikka vanhemmille on ilmoitettu, ettei sairaana saa tulla. Tuskin hänen tautinsa näin nopeasti tarttui, mutta uusi riski on taas olemassa. Kunhan ei kävisi niin, että vähän väliä pitää olla kotona testituloksia odottelemassa. Oppilaita puuttui tänään eräältä luokaltani seitsemän, koska heidän vanhempansa olivat noudattaneet ohjetta, että lieväoireisenakaan ei saa kouluun tulla. Minähän saatoin saada tartunnan vaikkapa koronatestissä istuessani odotushuoneessa toisten testattavien kanssa! Tai bussimatkoilla. Eilen ja tänäänkin piti muista syistä käydä työterveysasemalla, ja sinne on mentävä bussilla.