Eilen oli koko maassa suruliputus Turun perjantaisen terrori-iskun vuoksi. Yhä lähemmäs omaa elinpiiriä tuleva vihan ja terrorin aalto on hätkähdyttänyt suomalaisia. Jo meilläkin! On vaikea ymmärtää, miten joku voi aiheetta haluta tappaa hänelle tuntemattomia ihmisiä ja aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa ja kärsimystä. Pahuus ja viha. Hesarissa oli hyvä analyysi terrorismin syistä. Halutaan aiheuttaa pelkoa, saada ihmiset muuttamaan arkeaan, kylvää epäluuloa, saada maat reagoimaan. Pohjimmaisena syynä lienee oman ideologian levittäminen. 

Mitä ajattelee 17-vuotiaana eli alaikäisenä Suomeen jostakin syystä saapunut nuori, joka ei saa turvapaikkaa, koska ei ole kansainvälisen suojelun tarpeessa? Mikä on syy, jonka perusteella hän ajatteli sellaisen saavansa? Miksi hän haluaisi maahan, jonka kulttuuria ja kieltä hän ei ymmärrä? Onko saapumisen syynä ollut tuleva tehtävä, joka hänelle on jo aiemmin määrätty, vai onko hän päätynyt kauheaan tekoonsa täällä ollessaan, koska ei ole voinut hyväksyä sitä, mitä ympärillään näki? Oliko hänestä väärin se, että naiset olivat samanarvoisia kuin miehet? Pitikö hän naisia 'huonoina', kun nämä pukeutuivat ja käyttäytyivät vapaasti? Eivätkö naiset huomanneet häntä tai olleet hänestä kiinnostuneita? Joutuiko hän alistumaan halveksimiensa naisten ohjaukseen vastaanottokeskuksessa? Pelkäsikö hän miehiä ja kohdisti siksi iskunsa naisiin, itseään heikompiin?

Paljon kysymyksiä. Toivottavasti niihin ja muihinkin saadaan joskus selvyyttä, kun tekijä jäi henkiin toisin kuin useimmissa muissa Eurooppaan kohdistuneissa iskuissa. Toivottavasti hän myös joutuu kärsimään tekonsa seurauksista. Toivottavasti hän joskus myös oppii katumaan. 

Mitä Suomeen kohdistunut terrori-isku vaikuttaa omaan elämäämme? Arkeen toivottavasti ei juurikaan, paitsi että valppaana on syytä olla. Lähimmäisiä on kohdeltava kunnioittavasti ja  rakastavasti.  Omassa elämässä olisi syytä toimia niin, että olisi valmis lähtöön milloin tahansa. Asiat Luojaan ja lähimmäisiin kunnossa, paperiasiat järjestyksessä, testamentti ja hoitotahto tehtynä. Niin toki pitäisi olla joka päivä, sillä elämä voi muuttua tai päättyä äkillisesti  muustakin syystä kuin järjettömön väkivallan seurauksena. Kun asiat ovat suunnilleen kunnossa, voimme kaikesta huolimatta jatkaa elämäämme vapain ja iloisin mielin kiitollisena jokaisesta uudesta päivästä. 

 

Lisäys 21.8.

Lehdet ovat spekuloineet monenlaista perjantain tapahtumien jälkeen. Liiankin kanssa, sanoisin, sillä näin seuraava iskun suunnittelija saattaa saada innoitusta, koska huomaa julkisuuden, mikä tapahtumasta seuraa. Omiin ihmettelyihini nimenomaan naisiin kohdistuneesta iskusta tuli yksi vastaus terrorismintutkijalta: kun iskee heikoimpiin, saa eniten huomiota. Siksi terroristit kohdistavat nykyisin iskunsa lapsiin, tyttöihin ja naisiin. Kuvottavaa ja raukkamaista!