Tasan 500 vuotta sitten 31.10.1517 Martin Luher naulasi teesinsä Wittenbergin tuomiokirkon oveen herättääkseen keskustelua katolisen kirkon väärinkäytöksistä, erityisesti anekaupasta. Hän halusi palata "back to basics" eli Raamatun mukaiseen opetukseen, poistaa vuosisatojen aikana kirkon perinteeseen kytkeytyneet selkeästi Raaamatun vastaiset opetukset ja käytännöt. Kuinka kävi? Ei uudistunut katolinen kirkko vaan syntyivät protestanttiset kirkot.

Meidän luterilainen kirkkomme kantaa reformaattorin nimeä, vaikka Luther ei koskaan aikonut eikä halunnut perustaa uutta kirkkokuntaa. Oppi-isää on tutkittu ja siteerattu lukemattomissa saarnoissa ja tutkimuksissa. Välillä luterilaisuutta on moitttu esimerkiksi ahdistavan ankarasta työmoraalista, joka oikeasti on perua kalvinistisesta perinteestä. Ei siis todella tunneta kovinkaan hyvin Lutherin itsensä ajattelua. Luther arvosti sekä työntekoa että perhe-elämää ja vapaa-aikaa. Toki pääasia tiedetään yleisesti: yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden. Se onkin tärkein löytö, minkä Luther aikanaan teki. Toiseksi häntä kiitetään saksan kirjakielen kehittäjänä. Me suomalaiset olemme samasta asiasta oppineet muistamaan Agricolaa, joka Lutherin innoittamana loi suomen kirjakielen. Ikävä asia, josta Lutherin yhteydessä muistutetaan, on hänen myöhäisvuosiensa juutalaisvastaisuus. Se on tuolloiseen aikakauteen liittynyt käsittämätön häpeäpilkku Lutherin muuten ansiokkaassa toiminnassa. 

Saksassa reformaation juhlavuodesta on otettu irti kaikki mahdollinen myös kaupallisessa mielessä. Lutherin teosten lisäksi on myynnissä Luther-kasseja, -mukeja, -olutta, -makkaraa, -suklaata jne. Erityisesti entinen Itä-Saksan alue pyrkinyt hyötymään maksimaalisesti Luther-turismista. Mahtaisi Martin Luther pyöriä haudassaan melko vinhaa vauhtia, jos näkisi. Meillä Suomessa, yhdessä maailman luterilaisimmista maista, on maltillisempaa, sillä tavallinen kansa ei taida paljon Lutherista piitata. Ostin kyllä itsekin vuosi pari sitten Luther-playmobilin näyttääkseni sitä koulussa, mutta sekin oli saksalaista alkuperää. Kirjallisuutta on aiheesta julkaistu todella paljon. Olisi kiinnostavaa kuulla, kuinka paljon se saa lukijoita. Jotenkin aavistelen, että koko häly Lutherin ympärillä jää hyvin pienen piirin tietoisuuteen.

Sinänsä silläkään ei ole mitään merkitystä. Sen sijaan pääasia olisi tärkeää saada kaikkien tietoon: että Jumala armahtaa syntistä. Aina on mahdollisuus uuteen alkuun. Liian moni suomalainenkin vastaa kyselyissä, että kristinuskon mukaan ihminen pelastuu hyvillä teoilla tai elämällä hyvän elämän. Siihen asiaaan entisellä munkilla Martin Lutherilla on painavaa sanottavaa: "Sola fide, sola gratia, solus Christus".

 

PS Tässä Ylen sivuilta juuri löytyneitä näkökulmia asiaan: https://yle.fi/uutiset/3-9904384