Vanhusten karu kohtalo ja kohtelu ovat isoja keskustelunaiheita Suomessa. Muualta tulleet hämmästelevät sitä, miten vanhukset sysätään syrjään ja hylätään. Päättäjät käsittelevät  vanhuksia kulueränä, jonka hoitoa tarjotaan vähiten maksavalle taholle kuin huutolaisia entisaikaan. Yhä useampi vanhus kokee olonsa yksinäiseksi. 

Hollannissa on keksitty oiva keino vähentää palvelutalossa asuvien vanhusten yksinäisyyttä:

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1429156915401?ref=hs-art-luetuimmat-#2 

Voisiko kokeilla meilläkin?

 

Olisi myös hienoa, jos kaikille asuinalueille järjestettäisiin matalan kynnyksen olohuoneita, joissa eri-ikäiset ihmiset voisivat tutustua toisiinsa. Sinne voisi kutsua naapuruston yksinäisiä kaikenikäisiä ihmisiä ja siellä saisi ihan olla vain, ilmaiseksi. (Seurakunnilla olisi tässä oiva mahdollisuus, sillä niillä olisi sopivia tilojakin valmiina, kunhan vain olisi varaa vahtimestarien palkkaamiseen.) Jos olohuoneet olisivat auki myös iltaisin, voisivat myös työikäiset tutustua seudun eri syistä yksinäisiin. Kun sitten on tultu tutuiksi, on helpompi pyytää apua tai käydä kurkistamassa, mitä tutulle ikäihmiselle kuuluu. 

 

Luin eilen etiopialaiseta naisesta, joka tuli Suomeen perheensä kanssa turvapaikanhakijana 70-luvun lopussa. Hänellä oli akateeminen koulutus ja työpaikka, joskin hän koki, ettei päässyt etenemään urallaan ulkomaalaisuutensa takia. Nyt, kun hänen lapsensa ovat jo aikuisia, hän on palannut takaisin Etiopiaan, koska hän ei halua joutua Suomessa vanhainkotiin. Etiopiassa vanhoja ihmisiä arvostetaan, joten hän on saanut hyvän aseman sukunsa piirissä ja käyttää nyt ammattitaitoaan yritystoiminnassaan siellä. Vanhuus ei takuulla ole yksinäinen eikä hyljeksitty, vaikka hänen omat lapsensa asuvatkin Suomessa. 

Suomessa voitaisiin ottaa oppia muista maista - lähes mistä tahansa muusta maasta - kuinka kohdella vanhuksia arvostavasti. Itse kukin vuorollaan tulee vanhaksi, mutta jos eivät asenteet muutu, meidän ja meitä nuorempien vanhuus tulee olemaan vielä karumpi kuin nykyisten ikäihmisten. On muutoksen aika!