Kesä on vietetty Suomessa iloisen vapautuneissa merkeissä: koronavirus on pysytellyt lähes poissa ja rajoituksia on voitu purkaa. On saanut matkustaa kotimaassa vapaasti ja tavata sukulaisia ja ystäviä. Alle 500 hengen kokoontumisetkin ovat nyt sallittuja. Pieniä konsertteja, esityksiä, jumalanpalveluksia ym. tilaisuuksia on taas järjestetty. En tosin ole osallistunut mihinkään. Joitakin ystäviä ja sukulaisia olen tavannut myös sisätiloissa. Pesen käsiä ahkerasti. Kaupoissa desinfioin kädet, jos ainetta on saatavilla. Kaikissa kaupoissa ei ole. Maskeja en käytä, koska hengitykseni krahisee muutenkin ja maski hankaloittaa hengittämistä. 

Olen siis käynyt taas itse kaupoissa, vaikkakin maltillisesti ja vain, jos on ollut asiaa. Enimmäkseen olen ollut kotona, mökillä tai lomakodissa. Pyöräily ja kävely ovat olleet pääasialliset huvitukset ulkoilmassa. Minulla ei ole mitään valittamista: tämä on ollut oikein mukava ja rentouttava kesä. Vielä mieluummin ehkä oleskelisin samassa paikassa pitempään kuin vajaan viikon kerrallaan, mutta kaikki paikkamme kotia lukuun ottamatta ovat toisten kanssa yhteisiä, joten noudatamme vuoroviikkoperiaatetta. Toimii se näinkin, ja vaihteluhan virkistää. (Tosin nyt tulee mieleen, että jatkuva kodin vaihtaminenhan on monille nykylapsille todellisuutta, kun he seilaavat isän ja äidin kodin välillä. Ehkä siihenkin tottuu, kun ei muusta välttämättä tiedä.) Paikanvaihdoistamme kärsivin osapuoli on selkäni, joka ei tahdo millään enää kestää autossa istumista sen enempää kuin petien vaihteluakaan.

Maailmalta kantautuvat koronauutiset sen sijaan ovat kammottavia.16,6 miljoonaa ihmistä on todennetusti saanut tartunnan (kuinkahan moni testaamaton lisäksi?) ja yli 600 000 ihmistä on kuollut. Pöyristyttäviä lukuja! Pahimmalta tuntuu se, että ainakin Yhdysvalloissa ja Brasiliassa tartuntoja olisi voitu ehkäistä tehokkaammin, jos maan johto olisi ottanut asian vakavasti. Eikä päämiehiä taida haitata, että satojatuhansia kansalaisia on kuollut "turhaan" heidän vastuuttomuutensa seurauksena. Ruotsi on lisäksi oma lukunsa. Siellä ilmeisesti kaikki päätökset ovat yhden ihmisen varassa, ja tämä vallankäyttäjä on edelleen sitä mieltä, että heidän strategiansa on oikea. Siellä ei edelleenkään katsota tarpeelliseksi edes sitä, että matkoilta palaavat ihmiset olisivat palattuaan karanteenissa. Moni maa ei uskalla ottaa ruotsalaisia vastaan, koska he ovat tartuntariski muille. Silti kuulemma esim. Turussa on Turun linnassa ja muissa turistikohteissa suorastaan ruuhkaa riikinruotsia puhuvista vierailijoista. Ei liene väliä sillä, onko puhujalla suomalaiset juuret ja mökki täällä jolloin lomailu Suomessa on laillista, jos ilman karanteenia tulee suomalaisten keskelle aivan toisenlaisesta virustilanteesta. Minäkin tapasin erään ystävän, joka oli ollut Tukholmassa sukuloimassa kesäkuun loppupuolella, mutta hän sanoi olleensa karanteenissa pari viikkoa paluunsa jälkeen.

Asiantuntijat spekuloivat koronan toisen aallon todennäköisyydestä. Tartunnat ovat alkaneet monissa Euroopan maissa nousta, kun rajoituksia on höllennetty tai poistettu. Niinpä mielipiteet ovat yhä enemmän sillä kannalla, että toinen aalto on todennäköinen, kun koulut alkavat ja ihmiset palaavat työpaikoilleen. Jotkut voivat jatkaa etätöissä, mutta kaikille se ei ole mahdollista. Koulut joka tapauksessa aloittavat lähiopetuksessa. Minun osakseni tulee kulkeminen kahden eri rakennuksen välillä opettamassa 12 - 14 ryhmää eli ehkä noin 140 oppilasta. Väistötilat ovat avokonttorissa, jossa ilmastointi on kaikkien yhteinen. Kieltämättä pelottaa aika lailla.

Jos voisin, muuttaisin kaikkien suomalaisten asennoitumisen koronaan vastuulliseksi. Yhteisvoimin onnistuttiin ensimmäisen aallon suhteen, jospa myös toisen, joka voi olla paljon pahempi. Jos pitäisimme itsestämme ja toisistamme huolta ja hyödyntäisimme kaiken sen tiedon ja taidon, joka "harjoitusvaiheessa" keväällä opittiin. Jos saataisiin jäljitettyä kaikki tartunnat ja karanteenin avulla estettyä laajamittainen leviäminen.

Talouselämä on sitten oma lukunsa, ja sekin vaikuttaa jokaisen ihmisen elämään. Pelkään pahoin, että koko maailmantalous romahtaa. Miten siihen voisi valmistautua vai voiko mitenkään? Siihen kysymykseen minulla ei ole vastausta. Onko jollakin muulla?