Maalla on mukavaa helteellä. Ei ole liian kuuma, voi pulahtaa uimaan aina kun siltä tuntuu ja tuulenvire järveltä viilentää juuri sopivasti. Viime yönä katsoin lämpömittaria klo 1:n jälkeen, ja silloinkin oli vielä 20 astetta lämmintä. Tuntui uskomattomalta, enkä millään olisi malttanut mennä nukkumaan. Taivaalla loisti kaksi tähteä, joista toinen tuikki. Kolmas liikkui hitaasti, joten se lienee ollut satelliitti. Kuu oli voimakkaan keltainen, suorastaan punertava. Se ei enää ollut ihan täysi, ja välillä se peittyi osittain pilveen.

Tänä aamuna heräsin kahdeksan jälkeen, ja lämpömittari näytti jo 25 astetta! Hääsin lokin laiturilta ja kävin heti uimassa. Nyt alkaa pilvistyä. Sanoivat eilen, että tästä tulee kesän kuumin päivä. Ennätyksiä on kyllä rikottu jo niin monesti, etten oikein jaksa siihen uskoa. Yli 30 asteen lämpötilat ovat heinäkuussa muuttuneet tavallisiksi. Joko voidaan sanoa, että ilmasto on muuttunut? Ainakaan se vakiovastaus, että tämä mahtuu tavanomaisen vaihtelun piiriin, ei enää tunnu uskottavalta. Onhan 30 asteen hellepäiviä ollut silloin tällöin, mutta että lähes koko Etelä-Suomessa ja lähes koko heinäkuun on oltu 30:n tuntumassa.  

Moskovassa on ollut monta päivää 38 astetta. Sen lisäksi kiusaavat lukuisien metsäpalojen savut, joita kuulemma tulee Suomeenkin. Mahtaa olla kuin pätsi ja vaikea siellä hengittää. Kummallisinta on, että tämä kuumuus tuntuu vallitsevan vähän joka puolella Australiaa lukuun ottamatta, jossa on talvi ja lämpötilat 13 asteen tienoilla.

Vilukissana pidän edelleen kovasti tästä lämmöstä, varsinkin kun nukkumapaikka on riittävän viileä. Pari yötä vain on tänä yönä mennyt kuumuuden takia valvoessa. Vanhuksilla ja pienissä kerrostaloasunnoissa tilanne on toinen, ja ymmärrän hyvin niitäkin, jotka jo toivovat helteiden loppuvan. Kyllähän ne kai huomisesta alkaen ovatkin jo ohi. Kohta auringon asemakin vaikuttaa siihen, että viilenee ja syksy alkaa lähestyä. Niin lyhyt, niin lyhyt on tämä Suomen kesä. Sniif.   

Mitä tämän jälkeen? Tuleeko syksyllä ennätysmyrskyjä ja rankkasateita? Tuleeko taas ennätyskylmä talvi ja paljon lunta? Onko ensi kesäkin tällainen ja tästedes kaikki? Mielenkiintoista nähdä... jos Luoja suo.

Lisäys klo 21.55

Tänään rikottiin kaikkien aikojen lämpöennätys Suomessa. Liperissä mitattiin 37,2 astetta. Heinäkuun keskilämpötila lienee todella korkea - mittaushistoria ei tunne toista yhtä kuumaa ajanjaksoa Suomessa. Sisällä oli tänään aika tukalaa. Ruuanlaiton ja tiskaamisen jälkeen oli pulahdettava heti järveen viilenemään. Iltapäivällä kävimmekin sitten Mäntässä taidenäyttelyissä. Harmi, ettemme ehtineet aiemmin liikkeelle, sillä ehdimme käydä neljästä kohteesta vain kahdessa (Serlachiuksen taidemuseot Gustav ja Gösta), ja niistäkin osia jäi näkemättä tai piti laukata läpi. Kokonainen päivä tai ainakin viisi kuusi tuntia olisi ollut minulle tarpeen. Erityisesti jäi harmittamaan, että kaksi turkulaisista kertovaa konttia jäi pintavilkaisulle. Ensi kesänä uudestaan! Taidemuseoissa oli viileää, autossa samoin, joten kovasti ei helle sitten enää haitannutkaan. Nyt lämpötila on laskenut jo 27:een.

Yöllä on kuulemma tulossa kovia ukkosia. Ne vähän hermostuttavat, kun en ole varma, pitäisikö sähköt käydä ottamassa pois päältä vai ei. Jos salama iskee, ovat sähkölaitteet täällä päin aina vaarassa. Jos sähköt ottaa pois, jääkaapit lämpenevät nopeasti. Joskus on myös käynyt vastaavassa tilanteessa niin, että olenkin nukahtanut ja sähköjen takaisin laittaminen on unohtunut.

Salamasta sähköiskun kerran saaneena en myöskään kuulu niihin, jotka lähtisivät innoissaan ulkosalle ukkosta ihailemaan. Mieluummin pysyttelen sisällä, kaukana pistorasioista, mahdollisimman matalassa majassa... (Parasta on saada olla Armaan lähellä ja kertoa hälle, että pikkuisen pelottaa.)

Helteet ovat kai huomenna ukkosten jälkeen ohi. Kunpa talvella muistaisin, miten mahtavaa tällainen lämpö parhaimmillaan oli. Jospa tätä voisi varastoida ihon muistiin ja ottaa esiin, kun oikein paleltaa tai kostea loska hyytää luihin ja ytimiin saakka.