Tällä viikolla ilmastonmuutoksesta on puhuttu enemmän kuin koskaan. Skeptikoiden vastalauseet ovat hiljentyneet ja tosiasioiden tunnustamisen aika on tullut. IPCC:n raportti on yksiselitteinen ja kauhistuttava. Alkaa olla viimeinen hetki yrittää edes vähän hillitä järkyttäviä tulevaisuudennäkymiä. Osa ihmiskunnasta tuskin ymmärtää koskaan, mitä oikein tapahtuu. 

Ilmastonmuutoksen seuraukset kaatuvat eniten köyhimpien ja vähäosaisimpien ihmisten asuttamille alueille. Eniten muutoksia elämäntyyliin pitäisi kuitenkin tehdä meidän ja muiden länsimaisten ihmisten. Suomalaisten ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo maaliskuussa, mikä on pöyristyttävää. Koska talvella on pakko lämmittää paljon, muutosten pitäisi kohdistua nimenomaan elämäntapaan. 

Aika nopeasti sitä pystyy kertomaan, miten muut voisivat muuttaa tapojaan. Omalla kohdalla se onkin vaikeampaa. Yritän kuitenkin. Parin testin mukaan olen itse jo tehnyt - tosin tahtomattani - suurimman mahdollisimman ilmastoteon jäämällä lapsettomaksi. Hm. Toinen hyvä tekoni on lentomatkailun välttäminen. Sitäkään en voi laskea omaksi ansiokseni, vaan kiitän Armastani, joka ei suostu lähtemään lentomatkoille. Joukkoliikennettä käytän päivittäin työmatkoilla, ja autolla kuljemme vain kun menemme kotikaupungin ulkopuolelle. Maalle ei pääse ilman omaa autoa, koska joukkoliikennettä ei siellä enää ole. (Ei taida olla taksejakaan enää, toim. huom.). Yritän välttää keinokuituvaatteita, mutta se on vaikeaa, koska lähes kaikki vaatteet ovat nykyisin muovisekoitteita eli elastaania, polyesteriä yms. Vanhoista vaatteistakin on vaikea luopua, koska aina tuntuu, että vielä niitä ainakin mökillä voisi pitää vaikka ei enää töissä, eikä kukaan muu suostuisi niitä edes pitämään. Siksi vaatekaapit pullistelevat. Roskiin en haluaisi vaatteita laittaa.

Mutta sitten päästään arkipäivän valintoihin. Havahduin siihen, että aamupalani on erittäin epäekologinen. Teetä. Voileipiä, joiden päällä kalkkunafilettä, juustoa ja kurkkua. Puoli lasillista gefilusmehua. Mikä olisi parempi vaihtoehto, jolla jaksaisi lounaaseen asti? Kaurapuuroa ja kylmää vettä? Kananmunia pitää kolesterolin takia välttää. Jugurttikin on maitotuotteena vältettävä. Hedelmät tuodaan kaukaa. Pakastemarjamme loppuisivat alkuunsa, jos minäkin ryhtyisin niitä syömään. 

Tai pitäisikö ryhtyä kasvissyöjäksi? (Sivutuotteena olisi hyväksyttävä ainaiset ilmavaivat.) Töissä voin syödä kasvisruokaa silloin, kun se ei sisällä pähkinöitä. Punaista lihaa yritän välttää, mutta se on vaikeaa, koska Armaani tekee ruuat pääasiassa siitä. Pitäisi ehkä tehdä osittain eri ruuat. Lisäksi pitäisi ottaa selville, mitkä ravintoaineet jäävät saamatta, jos ei syö sekaruokaa.

Jos matkustamisen ja ruoka-asiat saisi hyvään järjestykseen, pitäisi vielä miettiä asumista. Lämmitykseen ei ole vaihtoehtoja: meillä on sähkö- ja puulämmitys. Pienhiukkasia torjutaan sytyttämällä päältä rutikuivat puut. Sähköntuottajalta voi valita ekologisimman vaihtoehdon. Lämpötila meillä on talvisin viileä. Mittari näyttää 20 - 21˚C, mutta ilman villasukkia ja -paitaa ei tarkene. Kesällä on kylläkin päinvastoin, kun aurinko lämmittää talon hirmuisen kuumaksi. Kunpa voisi varastoida aurinkolämpöä talveksi! 

Kesämökki on vain kesäkäyttöön eli talvella kylmillään, mutta loma-asunto toki vie energiaa.

Kierrätämme kaiken mahdollisen: biojäte omaan kompostiin, paperi, pahvi, muovi, metalli, lasi, lääkkeet, vaatteet omiin keräyspisteisiinsä. 

Mitä vielä voisi muuttaa? Ruoka-asiassa on tehtävää. Kierrätyksessä tehostettavaa. Ostamista vältettävä. Matkailu kotimaassa tai junapelissä. Asennekasvatusta töissä nousevan nuorison keskuudessa. Olisiko vielä muuta?