“Pohjois-Korea määräsi kansalaisiaan jättämään hatut, käsineet ja huivit pois Kim Jong Ilin hautajaisissa, kertoo Soulissa ilmestyvä loikkarien verkkolehti Daily NK. Syynä käskyyn oli se, että vallanperijä Kim Jong Un oli päättänyt olla hatutta ja käsineittä.” (www.ksml.fi)

 

Voiko olla totta? Nyt ymmärrän, miksi ihmiset itkivät ja vaikeroivat niin kovasti. Itselleni riitti toissailtana viiden minuutin kompostiaskarointi pihalla ilman hanskoja muutaman asteen pakkasessa, ja kädet olivat jääkalikkana. Pjongjangissa pakkasta oli kymmenen astetta ja seremoniat kestivät kauan. Nyt lienee Pohjois-Korean kovia kokenut ja jatkuvasti kokeva kansa flunssan ja keuhkokuumeen kourissa?

 

Tekee pahaa katsoa hyvinsyönyttä uutta johtajaa ja sen jälkeen hänen lommoposkista uskollista kansaansa. Kuinka pitkälle ihmisten manipulointi ja kurittaminen voi mennä? Valta on ilmeisesti armeijalla, joka on valmis käyttämään aseita omaa kansaansa vastaan. Uutisissa kuultiin myös kolmen loikkausta Kiinaan yrittäneen miehen ampumisesta. Sotilaat taas pidetään uskollisina antamalla heille erioikeuksia kuten riittävästi ruokaa.

 

Luin juuri Guy Delislen sarjakuvakirjan Pjongjang (WSOY 2011). Hän kuvaa siinä oleskeluaan Pohjois-Koreassa. Mustavalkokuvitus korostaa uskomattomia mutta tosia olosuhteita ja käytäntöjä Kimien valtakunnassa. Kirjaa voisi lukea mielenkiintoisena surrealistisena kuvitelmana, ellei tietäisi, että se on oikeasti totta.