Kirjastossa osui silmiin gynekologi Maija Kajanin vaihdevuosikirja Sukellus kuumaan aaltoon, ja se lähti saman tien mukaan. Aihepiirihän on tietynikäisten naisten  keskuudessa varsin kuuma aihe.

Kirja on sujuvasti kirjoitettu hormonikorvaushoidon ylistys. Vastoin monien muiden gynekologien kantaa Kajan on sitä mieltä, että huomattava osa vaihdevuosi-ikäisten naisten vaivoista ja sairauksista johtuu estrogeenin puutteesta. Hänen mukaansa vaivat diagnosoidaan joksikin muuksi, ja naiset syövät turhaan joka vaivaan eri lääkettä, ovat pitkilläkin sairaslomilla ja lopulta saattavat joutua ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle. Unihäiriöt, masennus, työuupumus, nivelrikko, nivelkivut, rytmihäiriöt, virtsavaivat ja päänsärky kuumista aalloista nyt puhumattakaan johtuvatkin kaikki estrogeenin puutteesta. Hmm.

Rintasyöpäriski on Kajanin mukaan liioiteltu, koska amerikkalaisissa tutkimuksissa on käytetty tiineen tamman virtsasta (!) eristettyä hormonia, Suomessa taas käytetään luonnollista (?) estrogeeniä, joten riskiä ei ole. Ja jos olisikin, niin mieluummin lyhyempi aika täysipainoista elämää kuin kauemmin kiukuttelua. Hmm. Sen sijaan kohtusyövän riski kasvaa, joten niiden naisten, joilta kohtua ei ole poistettu, on välttämättä käytettävä keltarauhashormonia estrogeenin lisäksi. Se taas aiheuttaa omat ongelmansa. 

Kirja oli kiinnostava ja helppolukuinen. Siinä oli useita tapausselostuksia, joissa nainen oli saanut riittämätöntä informaatiota ja hoitoa, kunnes oli löytänyt ymmärtäväisen gynekologin, joka oli määrännyt riittävän suuren annoksen estrogeenia. Sitten oli elämä muuttunut täysin!  Kirja on siis varsinainen hormonikorvaushoidon puolustus, joten sen luettuani olisin kaivannut heti toista mielipidettä ("second opinion"), jos sellainen olisi saatavissa: mikä on tutkimuksen viimeinen sana asiasta? Kuinka moni suomalainen gynekologi on kirjoittajan kanssa samaa mieltä?

Olisi mahtavaa, jos kaikki vaivat poistuisivat hormonikorvaushoidolla. Haluaisin mielelläni uskoa sen. Vaan entä jos sitten korvaushoitoon päädyttyään saa kaupan päälle rintasyövän ja/tai syvän laskimotukoksen ja/tai keuhkoveritulpan? Oliko se sen väärtti? Kajan vastaa, että rintasyöpään sairastuneille syöpä olisi tullut todennäköisesti muutenkin, koska hormonikorvaus lisää syöpätapauksia vain muutamalla.

Loppujen lopuksi nainen on aika yksin päätöksensä kanssa, sillä eri lääkäreillä on eri näkemyksiä, eikä kukaan muu oikeasti kanna riskiä kuin potilas itse.