Pihlajanmarjoihin liittyy kansanperinteessä uskomuksia niiden ja lumen suhteesta, mutta kuinka onkaan? Toisaalta sanotaan, että pihlajat eivät kahta taakkaa kanna, mikä kai tarkoittaa, että jos marjoja on paljon, tulee vähäluminen talvi. Olen kuitenkin kuullut sellaisenkin version, että paljon marjoja pihlajassa merkitsee myös runsaslumista talvea.

Tänä vuonna on oiva mahdollisuus yrittää tutkia, kumpi tulkinta on oikea. On nimittäin niin, että täällä etelärannikon läheisyydessä pihlajissa on ihan normaali määrä marjoja. Sen sijaan Keski-Suomen ja Ylä-Pirkanmaan havaintokohteissani ei ole marjoja lainkaan! Odotan kiinnostuksella talven lumitilannetta. 

 

PS Olisi paljon hajamutistavaa, mutta työ vie valitettavasti niin kaiken energian, että vain rippeitä jää kotitöille eikä lainkaan henkilökohtaiseen virkistykseen kuten kirjoitteluun, lukemiseen ja ulkoiluun. Voi voi. Virkavelvollisuudet on kuitenkin hoidettava eikä Armastakaan sovi äärimmilleen ärsyttää laiminlyömällä jatkuvasti kotihommia.