En ole viherpeukalo, ja kokemusta kukkapenkeistä ja puutarhoista minulla on vain vähän. Lapsuudessa kasvimaa oli isän valtakuntaa. Nyt olen sellaisessa elämänvaiheessa, että minulla onkin yhtäkkiä kukkapenkkejä ja kasvimaita hoidettavanani, enkä tiedä alasta juuri mitään.

Tämänhetkinen huolenaiheeni on kasvi nimeltä suikeroalpi. Se kai ilmaantui uuteen kukkapenkkiimme muualla evakossa olleen pionin mukana, mutta sitä on kyllä myös oman pihamme toisella puolella kallioistutuksissa. Pari viikkoa sitten viherpeukaloystäväni kävi meillä ja pyynnöstäni katsoi kukkapenkkiä. Kyselin tunnistusapua tietääkseni, mitä kasveja missäkin kohtaa oli nousemassa, kun en niitä enää varmuudella viime kesältä muistanut, ja erottaakseni rikkaruohot oikeista kukkapenkin asukeista. Ystävä katsoi ja kauhistui: suikeroalpia oli koko kukkapenkissä, mutta se suikersi sieltä myös ulos sekä patiolle että nurmikolle. Sain kuulla, että nyt on heti ryhdyttävä taistoon, sillä muuten suikeroalpi valloittaa koko nurmikon, pation ja jopa pationalustan.

Niinpä ryhdyin nyhtämään suikeroalpia ensin kukkapenkin puureunukselta ja sitten myös nurmikolta. Se irtosi helposti ja rönsyt olivat pitkiä. Hauskaakin se oli. Vaan parin viikon kuluttua jatkaessani hommaa huomasin, että rönsyjä ja alkuja on tosiaan kaikkialla pitkin nurmikkoa, kaikissa kukkapenkeissä sekä muiden kukkien väleissä. Nyhdin ja nyhdin. Ohje oli myös, ettei poistettuja kasvustoja saa laittaa kompostiin, koska se sitten kompostimullan mukana leviää taas laajemmalle.  

Sitten katsahdin nettiin. Ohoh, toiset taistelevat saadakseen suikeroalpinsa pysymään hengissä! Joku haluaa ostaa niitä, ja monet taimistot myyvät  hintaan 3,90 - 5,50. Ovatpa arvokkaita!  Nyt mietin, onko taisteluni suikeroalpia vastaan järkevää? Valloittaako se tosiaankin kohta pian naapurienkin pihat? Onko kitukasvuiselle nurmikollemme siitä enemmän haittaa kuin hyötyä? Valitettavasti nurmikollamme kasvaa apilan, voikukkien ja heinien lisäksi sieniä. Jotkin kohdat ovat aika paljaita. Pitäisikö suikeroalpin antaakin valloittaa nurmikkoalue?

Onko teillä tietoa tai kokemusta suikeroalpista? Pidättekö sitä ystävänä vai vihollisena? Kukkapenkissä se suikertaa somasti reunoilla ja roikkuu reunan yli. Omassa paikassaan se näyttää rehevältä ja kauniilta. Pensaiden ja isojen kasvien allekin se tuntuisi sopivan, mutta sitä taitaa olla vaikea rajoittaa tietylle alueelle. Kuulisin mielelläni kokemuksia ja ottaisin vastaan neuvoja elämästä suikeroalpin kanssa.