Tämän viikon tiistaista alkaen Hesari on ollut eri näköinen kuin ennen. Tabloid, ei broadsheet (me lukijat olemme sivistyneet myös uusilla termeillä). On ollut totuttautumista. Ensinnäkin lehden onkiminen postilaatikosta on hiukan hankalampaa kuin ennen, sillä se avautuu helposti laatikossa ja rypistyy ulos vedettäessä. Toiseksi lehden osat ovat sisäkkäin, joten jonkin aikaa luettuaan tai selattuaan alkaakin uusi osa, joka on otettava välistä pois, jotta voisi jatkaa lukemista. Saa nähdä, kehittyykö tekniikkani myöhemmin.
 
Kaikkein ikävintä ja dramaattisinta on kuitenkin se, että uusi fontti on liian pieni ja pyöreä – en näe kunnolla lukea sitä. Lehden lukeminen tihrustelemalla vie paljon enemmän aikaa kuin ennen, ja usein saan sen loppuun vasta iltamyöhällä. Aamulla ennen töihin lähtöä ehdin lukea vain alun. Ennen ennätin koko A-osan, mutta nyt vain pääkirjoitusaukeaman. Lisäksi ilmoitussivujen fontti on oikesti vielä pienempää kuin uutissivujen ja lisäksi vielä kovin vaaleaa. Niitä en voi lukea ollenkaan. Onneksi ei tarvitse juuri nyt ostaa tai myydä mitään ainakaan lehden kautta.
 
Luulin, että näköongelma on vain minulla, kun on sentään ollut harmeja silmien takia enemmänkin, mutta kuinka ollakaan, asia tuli tänään puheeksi työkaverin kanssa, jolla tietääkseni on normaali näkö, ja hän valitti samaa. Ei näe uutta fonttia. Hesari esitteli uuden, varta vasten sitä varten luodun fonttinsa jokin aika sitten, ja havaitsin ongelman jo silloin. Ajattelin kuitenkin, että ehkä se valmiissa lehdessä näyttää erilaiselta. Nyt kuitenkin huomaan koko ajan yrittäväni löytää sopivaa lukuetäisyyttä, jotta lukemista voisi sanoa nautinnoksi, mutta vielä se ei ole onnistunut. Luulen, että suurennuslasista olisi apua. Valitettavasti kadotin omani silmäleikkauksen jälkeen eräällä matkalla. Pitäisi kai investoida uuteen tai vaihtoehtoisesti luopua paperi-Hesarista.
 
Toki voisin lukea Hesarin iPadilta kuten Armaani tekee, mutta minua harmittaa se, ettei siinä ole kaikkea sisältöä - esimerkiksi perheilmoitukset puuttuvat. Tietokoneelta taas on mahdollista lukea näköislehteä, jossa ne ovat, mutta siinä fontti lienee myöskin se uusi hankala eikä suurennosta ole mahdollista kasvattaa kuin 400 %:iin. Paperilehdessä kuolinilmoitukset vaikuttavat kovin arkisilta ja hailakoilta, kun ne ennen olivat jotenkin juhlavia ja jykeviä. Miksei niihin voisi laittaa paksumpia kehyksiä ja tukevampaa tekstifonttia?
 
Odotin aikanaan uudistusta innolla, koska iso Hesari on ollut hankala varsinkin matkoilla mutta hiukan myös aamiaispöydässä. Sisällöstäkin annettiin monia lupaavia tietoja, kuinka uusitun Hesarin jutut ovat syvällisiä ja analyyttisiä ja vaikka mitä. Nyt tuntuu, että eipä paljon auta syvällisyys, jos ei tekstiä näe vaivatta lukea. Koko on kuulemma sama kuin ennen,  mutta entinen pitkulaisempi ja korkeampi muoto oli kyllä paljon helppolukuisempi.
 
Mitä mahtavat blogin lukijat olla mieltä, jos ovat uutta Hesaria päässeet jo lukemaan? Oletteko tyytyväisiä?