Saara Kinnunen,  Lapsen  usko – miten tukea lapsen hengellistä kasvua?  (Uusi Tie 2011)

 

Saara Kinnunen on tunnettu sosiaalipsykologi ja perheneuvoja, joka tässä kirjassa neuvoo vanhempia lapsen uskonnollisessa kasvatuksessa. Kirja on suunnattu perheille, joissa usko, rukous ja hengellisyys ovat arkielämää. Luulen, että ”tavallisemmat” perheet pitävät kirjan mallia liian hengellisenä.

 

Kirjassa on käytännön ohjeita ja esimerkkejä erilaisista tilanteista. Ansiokkaasti käsitellään eri-ikäisten lasten uskonnollista ajattelua ja pohditaan, mikä olisi oikea toimintatapa kussakin ikävaiheessa. Samoin pohdiskellaan sitä, miten seurakunnissa voitaisiin ottaa lapset paremmin huomioon ja tukea heidän hengellistä kasvuaan. Erityisen kiintoisaa oli pohdinta siitä, miksi pojat viihtyvät huonosti seurakunnan toiminnassa ja miksi nuoret aikuiset jäävät pois seurakunnan toiminnasta pian rippikoulun jälkeen. Kiinnostavaa oli myös lukea tutkimustuloksia siitä, miten kodin hengellinen ilmapiiri vaikuttaa nuoren arvomaailmaan ja valintoihin.

 

Kirjan heikoin kohta oli kuvitus. Tikku-ukkomaiset piirustelut eivät olleet linjassa  asiallisen tekstin kanssa. 

 

Suosittelen kirjaa lapsiperheille, joissa usko on jokapäiväisessä elämässä läsnä tai jossa vanhemmat toivovat, että niin olisi.