Tämänpäiväisessä Hesarissa oli hyvä kirjoitus maahanmuuttoasiasta, joka kuohuttaa suomalaisia kovasti - eipä löydy pienintä kommenttipalstaa, missä ei joku vetäisi aiheen kuin aiheen maahanmuuttajien haukkumiseen. Mistä kumpuaa se käsittämätön viha ja katkeruus? Miten jotkut kehtaavat omalla nimellä ja kuvalla käydä solvaamaan muita ihmisiä?

Heikki Hiilamolla oli hyviä pohdintoja syistä, jotka ovat johtaneet tähän. En saanut linkkiä aikaan, joten tässä otsikko: 

Heikki Hiilamo: Muukalaisvihamielisyys kumpuaa keskiluokan ahdingosta ja alistetusta köyhälistöstä (HS 14.2.2016)

 

Kannattaa lukea! Vastauksia siihen, mitä pitäisi tehdä, ei jutusta valitettavasti löydy.

Minäkin olen ihmetellyt sitä, miksi maahanmuuttoasiasta ei ole käyty asiallista keskustelua ja kuunneltu ihmisten huolenaiheita. Tilanne on päästetty kärjistymään ja monille sellainen käsitys, että eliitti hyysää maahanmuuttajia ja riistää kantasuomalaisilta työpaikat, asunnot ja leivänkin suusta. Olisi kannattanut heti alussa kysyä vilpittömästi kansalaisilta, mikä pelottaa, mikä ei suju. Sitten olisi voinut rauhallisesti keskustellen selvitellä tilannetta. Sen sijaan on uutisoitu kärjistettyjä uhkauutisia ja teräviä kommentteja, jotka kyllä lisäävät kehkä lukijoita mutta myös aiheuttavat entistä enemmän muukalaisvastaisuutta. Katastrofiksi tilanteen tekee se, että saman aikaan kun sotaa pakenevat ihmiset vyöryvät Eurooppaan, on Suomessa pitkäaikainen lama ja hillitön, yhä kasvava valtionvelka, jonka takia hallituskin uhkailee kansalaisia vielä suuremmalla kurjistamisella. Tähän kun lisätään vielä kaikin puolin epävarma maailmantilanne, itänaapurin ennustamattomuus ja ilmastonmuutoksen seuraukset, pohja pitkäaikaiselta turvallisuudentunteelta on tiessään.