Lupiinit on nimetty vieraslajiksi, joka uhkaa luonnon monimuotoisuutta ja pitää hävittää Suomesta. Katselin tänään kävelylenkilläni maantien varressa kukoistavia lupiineja ja totesin, että ne ovat kyllä lisääntyneet hurjasti viime vuosina. Lapsuudessanikin niitä oli teiden varsilla ja pihoilla - oma isänikin istutti niitä mökin puuvajan seinustalle muutama vuosikymmen sitten - mutta ei kylläkään niin paljon kuin nyt. Olen tähän asti ollut sitä mieltä, että meillä ne ovat pysyneet ihan istutuspaikalla, mutta tänä kesänä havaitsin, että nyt ne ovatkin valloittamassa entistä kasvimaata myös. Alun perin lupiinit kai tuotiin Suomeen pihojen koristeeksi myytyinä puutarhakasveina, mutta vasta viime vuosina on huomattu, että ne vievät elintilan alkuperäisiltä niittykasveilta. 

Aikamoinen homma tulee olemaan lupiinien hävittäminen, sillä kaikki tienvarret ovat niitä täynnä.  Kun katsoo kauemmas, huomaa niiden pikkuhiljaa siirtyneen tiestä edemmäs niittyjä ja metsiköitä pitkin. Jos jokainen juurakko pitäisi kaivaa ylös, niin onpahan mahdoton tehtävä. Tänään näin traktorin niittämässä tienvierustaa, mutta ei se ylettynyt lupiinimereen asti vaan lyhensi vain metrin verran tien sivustaa. Kuinkahan hävitysoperaatio aiotaan toteuttaa?

Tonttien omistajat voidaan ehkä velvoittaa lupiinien kitkemiseen omalta alueeltaan, mutta suomalaiset yleensä karsastavat ulkoa päin annettuja käskyjä, jos eivät pidä niitä järkevinä. Viittaan kireään jätevesiasetukseen, jota lopulta piti muuttaa. Suurin osa lupiineista kasvaa kuitenkin tienvarsilla, jotka eivät liene yksityisomistuksessa. Kuka organisoi valtavan maanlaajuisen lupiinijahdin?

Kun äsken katselin sinänsä kauniita lupiineja, havaitsin, että osassa ovat jo siemenet valmiina ponnistamaan kohti uusia kasvupaikkoja. Kasvit pitäisi hävittää ennen kuin siemenet valmistuvat. Taitaa jäädä tältä kesältä ainakin. Ajattelin omalta tontilta katkaista huomenna maljakkoon kaikki karkulaiset, jotka kasvavat muualla kuin alkuperäispaikalla puuvajan vieressä. Juurakko kuitenkin jää odottamaan ensi kesää. Jos kukat heittää kompostiin, ne leviävät aikanaan kompostimullan mukana. Aikamoinen riesa!

Vahva ja näyttävä lupiini siis jyrää muutalleen. Mitä ovat ne muut? Hentoja, vaatimattomia kukkasia, jotka kalpenevat lupiinin korskean ulkomuodon vieressä: harakankelloja, niittyleinikkejä, mesiangervoja, niittykellukoita, suolaheiniä, koiranputkia, siankärsämöjä, saunakukkia... niitä ihania ojanpientareiden ja niittyjen alkuperäisasukkaita. Toivottavasti ne saavat tässä prosessissa viimeisen sanan.