Talvipyöräily on osaltani nyt tauolla, kun on tikkejä olkapäässä. Lumentulo osui samaan aikaan, joten on järkevää kulkea bussilla. Siellä kuitenkin hämmästyttää se, kuinka kovakorvaisia miehet ovat maskiasioissa. Vain osa miehistä käyttää maskeja, nuorimmat ja vahvassa keski-iässä olevat miehet harvimmin. Miksi?

Keksin neljä mahdollista syytä.

1) Jääräpäinen usko siihen, mitä on ensin opittu. Viime keväänä vakuuteltiin kaikkien asiantuntijoiden voimin, ettei maskeista ole mitään hyötyä vaan pikemminkin haittaa.

2)  Välinpitämättömyys: "Säännöt eivät koske minua".

3) Ilkeys: "Jos minulla on korona, niin kohta on sinullakin".

4) "Trumpismi": koronavirus on vain pieni flunssa, josta ei ole mitään haittaa. Turhaa hälinää mokomasta asiasta. 

Lisäksi nuorimmilla saattaa olla vielä murrosikä päällä: "En varmasti tee, niin kuin käsketään, vaan päinvastoin". Ohjeen mukaanhan yli 12-vuotiaiden (12 - 17 -vuotiaat ovat lain mukaan lapsia, 18 v. täyttäneet aikuisia) pitäisi käyttää julkisissa liikennevälineissä maskia.

Yritän kulkea mahdollisimman aikaisella bussilla töihin, jotta olisi väljempää. Jos ehdin pysäkille seitsemäksi, saan todennäköisesti istua penkilläni yksin. Vartin yli seitsemän viereen tulee aina jo joku muu - ja Murphyn lain mukaisesti se on useimmiten maskiton henkilö. Puoleltakin ehtisin vielä töihin, mutta silloin ei riitä enää edes istumapaikkoja, vaan osa seisoo käytävillä vieri vieressä. 

Tällä viikolla suosituksia kiristettiin. Maskien lisäksi pitäisi pitää yli kahden metrin turvaväliä. Siitä minun pitää itseänikin muistuttaa, sillä esimerkiksi ruokakaupassa se ei välttämättä onnistu. Töissä tuollainen suositus olisi kuin vitsi: samoissa rapuissa kulkee yhtenä massana lähes 280 oppilasta. Luokissa he ovat vierekkäin ja opettajan on pakko mennä viereen neuvomaan, jos vähänkin yksilöllisesti haluaa opettaa. Pienryhmissä olemme pienessä tilassa kaikki saman pienen pöydän ääressä, samoin ruokasalissa, jossa on oltava ilman maskeja, jos aikoo pystyä syömään. Ja joka päivä on ruokailu eri ryhmän kanssa, joten jos virusta on liikkeellä, se varmasti leviää nopeasti laajalle. Onneksi olemme toistaiseksi säästyneet (kop kop).   

Suomi on pärjännyt tähän asti hyvin. Syynä on mm. kuuliaisuus ohjeita kohtaan. Ehkä suojana on sekin, että joukkoliikennevälineissä on paljon vähemmän miehiä kuin naisia. Maskittomat miehet kulkevat useammin yksityisautoillaan, joten busseihin heitä riittää omien havaintojeni mukaan vain 2 - 5 per bussi.