Kävin eilen päiväseltään junalla Jyväskylässä. Mennessä kaikki sujui hyvin, mitä nyt juna oli kaiken aikaa kymmenen minuuttia myöhässä, mutta se on varsin tavallista. Istuin varttuneen herrasmiehen vieressä ja sain luettua koko Hesarin sekä vähän muutakin matkan aikana. 

Paluumatka iltajunalla ei mennytkään ihan yhtä hyvin. Onneksi olin valinnut sellaisen yhteyden, jossa on vaihto Tampereella. Oli kuuma päivä ja lämpötila oli korkea vielä illallakin, mutta vaunussa oli vieläkin kuumempi! Hiki alkoi virrata saman tien ja olo oli tukala. Ilmastointilaitteet eivät toimineet. Istuin kahden nuorehkon miehen vieressä, ja he päättivät lopulta lähteä ravintolavaunuun. Ehkä siellä oli viileämpää, sillä he eivät palanneet ennen kuin Tampereella.

Konduktöörihän ei asialle mitään voinut - yritti kyllä saada ilmastointia päälle. Sitten seurasi yllätys: ravintolavaunun pakastin oli hajonnut, joten jätskit olivat alkaneet sulaa. Konnari muisti meidät, jotka hikoilimme kuumuudessa ja tarjosi kaikille vaunussa matkustaville jätskit! Nehän olisivat muuten menneet pilalle. Mainiota toimintaa! 

Tamperella vaihdoin siis junaa, mitä en yleensä tee, ja tällä kertaa kyllä kannatti. Seuraavassa junassa, joka tuli Oulusta, oli ilmastointi kunnossa ja miellyttävän viileää. Sain istua kaiken lisäksi yksin, joten oli enemmän tilaa ja kaikin puolin vilpoisampaa. Juna kulki ajallaan ja olin kotona ennakkosuunnitelman mukaisesti. 

Jälkeenpäin ajatellen huvittaa, että varauduin matkaan pitkähihaisella takilla, sillä olen moneen kertaan helteellä vilustunut ilmastoiduissa kulkuvälineissä, kun olen niihin noussut helleasussa. Nyt olisivat bikinit olleet paras asu lämpötilan kannalta - ei tietenkään kanssakulkijoiden.