Olenkohan ymmärtänyt  ihan oikein?

1) Kun lapsi viedään päiväkotiin, hänellä yleensä alkaa flunssa- ja korvatulehduskierre. Moni lapsi alkaa popsia antibiootteja heti päiväkotiuransa alkajaisiksi. Kotihoidossa tai perhepäivähoidossa olevat piltit pysyvät terveempinä. Antibiootit ovat viimeisten tutkimusten mukan erittäin haitallisia pienille lapsille ja heidän tulevallekin terveydelleen. Ne muuttavat ratkaisevasti suolistoflooraa ja altistavat vakaville sairauksille.

Mitä tekevät päättäjät? Yrittävät saada kaikki pienetkin lapset päiväkotiin, jotta äidit pääsisivät töihin. Äidit eivät kuitenkaan välttämättä pääse töihin, koska töitä ei ole saatavilla. Lasten pitää kuitenkin suorittaa päiväkotia, koska muuten paikka menisi toiselle eikä äiti olisi työmarkkinoiden käytettävissä, mikäli sattuisi joku hänelle töitä tarjoamaan.

2) Suomessa on paljon sisäilmaongelmista kärsiviä kouluja ja muita laitoksia. Ne ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä sellaisissakin rakennuksissa, jotka ovat olleet terveitä useita vuosikymmeniä. Mitä on tapahtunut? Painovoimaisesta ilmanvaihdosta on siirrytty koneelliseen ilmanvaihtoon. Sisätilat on alipaineistettu siten, että sisään imeytyy mikrobeja rakenteista. Yöksi ilmastointi laitetaan säästösyistä pienelle tai kokonaan pois päältä, joten ilma tunkkaista heti aamusta asti. Usein myös ohjeistetaan, ettei ikkunoita saa avata, ettei ilmastointi häiriintyisi.

Uudet rakennukset pyritään rakentamaan mahdollisimman nopeasti ja halvalla. Ei siis ole aikaa odotella rakenteiden kuivumista, vaan laatoitetaan ja päällystetään saman tien. Materiaalit saavat kastuakin ennen rakentamista, eikä asiasta gälitetä sen kummemmin. Kysyin kerran asiasta rakennusmieheltä, ja hän sanoi, ettei kosteus haittaa, koska se haihtuu laatan alta itsestään pois. 

Mitä tästä on seurannut? Suuri määrä ihmisiä on herkistynyt erilaisille homeille, mikrobeille, kemikaaleille ja tuoksuille, jotkut niin pahasti, etteivät he voi enää asua oikein missään. Myöskään työpaikkaa ei enää löydy, koska puhtaita työskentelytiloja ei ole. Miten meillä on varaa tällaiseen "ihmiskokeeseen"? Sekä jatkuvat remontit että menetetty terveys ja työvuodet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Eikö niiille voida laittaa hintaa ja ottaa huomioon? 

3) Tästä tuleekin mieleen lastensuojelun tilanne. Säästettiin ja säästettiin kodinhoitajista, sosiaalityöntekijöistä, varhaisesta tuesta ym. seikoista niin rajusti, että lasten ja perheiden ongelmat kriisiytyivät todella pahoiksi, ja jouduttiin pikaisiin huostaanottoihin, laitospaikkoihin ja muihin erittäin kalliisiin toimenpiteisiin, jotka olisi vältetty, jos olisi voitu puuttua tilanteisiin aiemmin. Miksi ihmeessä näin? Imatralla (muistaakseni) toimittiin toisin. Siellä rahaa sijoitettiin varhaiseen puuttumiseen, ja kas, ei tarvittukaan enää niin paljon huostaanottoja. Muutamassa vuodessa alkoi rahaa säästyä. 

4) Pelkään pahoin, että sote-sotkusta tulee aikanaan lisäkappale tähän ihmettelyketjuun. Ei hyvältä näytä. Ei todellakaan kuulosta houkuttelevalta ruveta miettimään joitakin maakuntavaaleja, joilla pitäisi valita väkeä  lisähallintoportaaseen. 

5) Entä maahanmuuttoasiat? Ensin valitetaan, ettei meillä ole tulevaisuudessa riittävästi työntekijöitä maksamassa tulevien vanhusten eli meidän eläkkeitä. Kun sitten tänne virtaa runsaasti parhaassa työiässä olevia työkykyisiä miehiä, yritetään saada heidät mahdollisimman pian ulos maasta. Jos jollakin olisi vaimo ja lapsia - seuraavaakin sukupolvea siis - estetään näiden pääsy maahan siten, että täältä oleskeluluvan saaneet miehetkään eivät voi kotoutua, koska he ovat kaiken aikaa liian huolissaan läheisistään. Niille, jotka saavat turvapaikan, asetetaan niin suuria vaatimuksia kielen ja tutkintojen suhteen, etteivät he voi saada työpaikkoja. Kiristetään myös byrokratia äärimmilleen, niin etteivät heitä voisi työllistää nekään pienet firmat, joilla olisi tarvis uudesta aputyövoimasta ja hyvää tahtoa kotouttamisen edistämiseen.

Toivottavasti olen ymmärtänyt väärin. Toivottavasti nämä mietteet ovatkin pahaa unta, josta voin pian herätä parempaan maailmaan!