Kuntavaalit ovat tulossa. Mistä sen huomaa? Jaa, no eipä juuri mistään. Ylellä on kyllä televisiossa puoluepäiviä, joita olenkin kiinnostuksella seurannut, mutta muuten ei vaalien läheisyydestä juurikaan näy merkkejä. Ei ole vaalimainoksia kaduilla, ei lehdissä.  Ehkä johtuu siitä, ettei oikein tiedetä, mihin kuntia ja kuntapäättäjiä tulevaisuudessa tarvitaan. 

Menenkö äänestämään huhtikuun 9. päivänä? Luultavasti, koska se on kansalaisvelvollisuus ja samalla -oikeus. Ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole aavistustakaan siitä, ketä voisin äänestää. Ehdokkaissa ei juuri ole tuttuja. Näistä tuntemattomista en tiedä mitään. Vaalikoneita on avattu avuksi juuri tällaiseen tilanteeseen. Olen nyt kokeillut kolmea, mutta ei niistäkään  ole ollut apua. Kysymykset ovat outoja, vastaukset ympäripyöreitä. Taas ollaan lasten ja vanhusten asialla niin kuin viimekin kerralla, mutta eivät ole asiat ainakaan parempaan suuntaan menneet. Olen pettynyt kaikkiin niihin puolueisiin, joita olen äänestänyt, ja muut puolueet kuuluvat kategoriaan "ei ikinä". Mitä siis tehdä?

Vaalikoneet antoivat kaikki aivan erilaiset ehdokassuositukset. Yhdestä koneesta löysin kaksi ehkä mahdollista kandidaattia. Päätin tutustua heihin tarkemmin Ylen vaaligalleriassa. Toinen siellä oli, mutta en vakuuttunut hänen vastauksistaan. Toista ei löytynyt. 

Aiempi ehdokkaani on vaihtanut puoluetta. En aio seurata häntä. En liioin ole kovin innoissani edellisen puolueen tällä kertaa ajamista asioista. Erästä puoluetta en aio ikinä enää äänestää sen perusteella, millaisia päätöksiä on viime aikoina tehty. Joka puoluessa on jotakin vikaa tai joitakin ehdokkaita, joille en soisi ääneni menevän. Teenkö nyt itsestäni liian ison numeron - olenhan vain pienoinen osa vaalikarjaa.

Helsingissä on samalla kysymys myös pormestarista. (Minkähän takia pitikään vaihtaa johtajasysteemiä? Ei ole minulle selvinnyt.) Entäpä jos haluaisin vaikuttaa pormestarin valintaan?  Voisi ehkä taktikoida estääkseen jotakuta tulemasta valituksi niin kuin joidenkin maiden presidentinvaaleissa. Ei ole minun juttuni sekään. 

Haloo, puolueet. Jos haluatte, että äänestysprosentti nousee edes viime vaalien surkeisiin lukemiin, tarttis tehdä jotakin. Kuinkas olisi paikallinen selkeäsanainen julistus siitä, mitä asioita aiotte ajaa? Ja pysyminen lupauksissa vaalikauden ajan? Ehkä minäkin siloin  löytäisin oman ehdokkaan äänestettäväksi eikä tarvitsisi äänestä tyhjää.