Koronavirus on alkanut levitä myös Suomessa. Se on ykkösuutinen kaikissa medioissa kaiken aikaa. Eilen vielä syytettiin  THL:ää toisaalta liian heikoista vastatoimista, toisaalta kiiteltiin siitä, ettei lietsota paniikkia. Tänään on aloitettu uusi vaihe: joukkokokoontumiset kielletään, matkustamista rajoitetaan, kehotetaan pysyttelemään kotona, suojaamaan vanhuksia jne. Jälkiviisaat voivat sitten kertoa, oliko valittu strategia järkevä. 

Tietoisuus koronan saapumisesta Suomeen toden teolla on nähdäkseni muuttanut ihmisten asenteita - ehkä niitä käsiäkin pestään paremmin. Tosin lähes joka päivä on bussissa joku aivastanut päälleni. Eilen takanani istunut yläkoulutyttö hihitteli kovasti, kun nostin kaulustani korkeammalle hänen tirskumisensa jälkeen: "En osaa aivastaa kunnolla..." Yritän yleensä valita paikan niin, ettei kukaan voi istua taakseni, mutta aina se ei onnistu, koska muutkin havittelevat samoja istuimia. Altistun siis joka päivä aamuin illoin muiden matkustajien mahdollisille virushyökkäyksille, kuten tietysti myös töissä niiden lasten pärskinnälle, jotka eivät osaa tai ehdi saada hihaa eteensä ennen yskimistä tai aivastelua. Outoa, miten yskäisiä ja nuhaisia lapsia vanhemmat lähettävät kouluun toisia tartuttamaan.

Maailmantalous on sekoamassa, kun korona leviää valtavaa vauhtia useissa maissa. Jotkut jutut kuulostavat jo apokalyptisilta, ja tulee David Wilkersonin Näky mieleen. Hänhän kertoi 1970-luvulla saaneensa näyn lopun ajoista. Sen mukaan moraali löyhtyy ja maailmantalous romahtaa. Hänellä oli paljon esimerkkejä siitä, mitä tulee tapahtumaan. Mistäpä sitä tietää, vaikka eläisimme nyt niitä aikoja.

Nyt ollaan jo siinä vaiheessa, ettei kaikkia oireilijoita testata. Testattuja sairastuneita on 159, ja lisää tulee vauhdilla. Nyt pitää lievästi oireilevien pysyä kotona, jotta vakavammin sairaat pystytään hoitamaan sairaaloissa. Kunpa ei Suomeen tulisikaan vakavampia tautimuotoja! Astmaatikkona (ja ikäihmisenä!) huolestuttaa, sillä jo sikainfluenssa aikanaan meinasi salvata hengityksen kun keuhkot menivät aivan tukkoon. Toivottavasti nyt ei käy niin. Sain keuhkoihin ongelmia jo koulussa olleen tulipalon jälkiselvittelystä ja olin kaksi päivää kotona. Nyt pitäisi saada keuhkot äkkiä takaisin kuntoon ennen koronaa.

Presidenttimme on viisas mies. Hän eilen totesi, että nyt kun kehotetaan ottamaan fyysistä etäisyyttä, niin vastapainoksi kannattaa lähentyä henkisesti. Yhteisvoimin Suomi voi tästäkin selviytyä, kun pidämme toisistamme huolta - vaikka sitten metrien päästä.