Kävin tällä viikolla useissa lelukaupoissa tarkoituksenani ostaa viisi vuotta täyttävälle nuorimmalle kummipojalle jokin kiva lelu. Ihan tavallisimmat autot ja traktorit eivät tulleet kysymykseen, sillä lapsella on isoveljiä ja sen myötä jo paljon tavallisia poikien leluja. (Sanoin tarkoituksella poikien - minusta pojat saavat olla perinteisiä poikia, jos haluavat. Liika sukupuolisensitiivisyys ei kuulosta hyvältä idealta.) Halusin ostaa sellaisen lelun, joka kehittäisi mielikuvitusta ja jolla oikeasti voisi keksiä omia leikkejä. 

Olin valikoimiin todella pettynyt. Autojen ja prinsessahörselöiden lisäksi lelut olivat pääasiassa joidenkin tv- tai pelisarjojen hahmoja. Monet näyttivät olevan taisteluvarusteisia tai hirviöitä. Ihan "tavallisia" leluja ei löytynyt. Tosin en oikein tiedä, mitä etsin, mutta olisin varmasti tunnistanut, jos sellaisen olisin nähnyt. Myyjille toiveitani kuvattuani sain vinkiksi ostaa pelin. No jaa, voisi sekin olla kiva lahja, mutta en yhtään tiedä heidän pelivalikoimistaan, joten osuminen jo heillä olevaan peliin oli suuri. Lisäksi muistelen antaneeni viime vuonna pelin lapsen äidin vihjeestä. Uusimmat pelit eivät omasta mielestäni olleet kiinnostavan oloisia.

Roolileikkikaluhylly löytyi parista lelukaupasta ja harkitsin hetken lääkärisettiä, mutta ne olivat niin kömpelöitä ja rumia, etten kehdanut sellaista antaa. Tällä kummipojalla on vilkas mielikuvitus, ja olen nähnyt hänen leikkivän serkkutytön kapistuksilla niin korvalääkäriä kuin kokkia ja kahvilanomistajaakin. Ehkä leikkihella tai -astiat olisivat voineet tulla kyseeseen, mutta en tiedä, mitä heillä on ennestään. Ainoa tyylikkän näköinen roolileikkiväline oli kassakone, mutta sellaista en periaatteellisista syistä suostu antamaan.

Joillekin vanhemmille kummilapsille olen aikaisemmin antanut duploja/legoja tai kirjoja. Molempia arvelen tällä sankarilla olevan jo riittävästi. Lisäksi kummipojan isä tekee verstaallaan puuleluja, joten sitä lajia heillä myös on omasta takaa.

Menin sitten vaatekauppaan. Pehmeä paketti ei ehkä ole huippukiva mutta voi olla hyödyllinen. Vaan sama linja jatkui: monstereita, hirviöitä, kyklooppeja, amerikkalaisia tekstejä... Missä ovat asialliset lastenvaatteet? Onneksi lastenvaateputiikkeja on usein ripirinnan useita. Lähdin Selloon, ja siellä kolmannessa lastevaatekaupassa tärppäsi: kivoja, tyylikkäitä, ei erityisesti tytöille tai pojille suunnattuja, värikkäitä vaatteita ilman kamalia painokuvia tai tekstejä. Polarn O. Pyret, bravo! (Sivumennen sanoen yksi jäi katsomatta, josta olin löytänyt joululahjat: Du pareil au même, jonka ranskalaiset lastenvaatteet myös miellyttivät minun silmääni. Jesper Juniorista olen aiemmin löytänyt kivoja pyjamia yms., mutta tällä kertaa sielläkään ei tärpännyt.)  

Miksi arvellaan, että kaikki pikkupojat haluavat pukeutua hirviöasuihin? Tai kantaa rinnassaan amerikkalaisia iskulauseita? Yhtä lailla voisi varmaan kysyä, onko tytöille muuta kuin prinsessahörsöä. Siltä puolelta minulla ei ole kokemusta. Lähipiirissäni on vähän pikkutyttöjä, joten mahdoliset prinsessajutut ovat jääneet minulta sivuun. En muista itsekään koskaan omistaneeni mitään vähänkään prinsessamaista asua.  

Pehmeä paketin lisäksi kummipoika tulee saamaan meiltä myös kuvakirjan. Toivottavasti hänellä ei ole sitä ennestään ja hän pitää siitä. Tuliaiseksi vien myös vappua varten propelilippiksen! :->  

(Kerron näin avoimesti lahjasta etukäteen, sillä arvelen, ettei kummipoika vielä osaa lukea...)