Tänään uutisissa päivitellään suomalaisten vähenemistä - kuinka väkiluku kääntyy jyrkkään laskuun jo reilun kymmenen vuoden kuluttua, kun monet nykyiset nuoret aikuiset eivät halua hankkia lapsia. Ei riitä veronmaksajia! Ei riitä työntekijöitä! Eläkepommi laukeaa! Vaan kuinkas onkaan, toisissa uutisissa on painotettu, että paras ympäristöteko, jonka yksilö voi tehdä, on se, ettei hanki lapsia. Nuoriso on tiedostavaa ja maailman tila hälyttävä, joten ei liene ihme, että jos maailman ja oman tulevaisuutensa  haluaa pelastaa, on valmis tekemään mitä tahansa. Jos suurin teko on se, että jättää lapset hankkimatta, siihen ollaan valmiita. Syödään kasvisruokaa, matkustetaan maata pitkin ja pidättäydytään lasten hankkimisesta. Maailma pelastuu. 

On toki muitakin syitä lapsikatoon. Itsellänikään ei ole lapsia, sillä en oikeaan aikaan tavannut ketään, jonka kanssa olisin voinut lapsia hankkia. Periaatteenani oli, että lapsella pitää olla sekä isä että äiti. Niinpä haave viidestä lapsesta jäi toteutumatta. Aika monella on tälläkin hetkellä sama tilanne: kumppania etsivät naiset ovat korkeasti koulutettuja kaupunkilaisia, vapaista miehistä taas suurin osa on maaseudulla ja matalasti kouluttautuneita. Jos joku akateeminen nainen haluaisikin muuttaa maalle, hänelle ei löydy sieltä töitä. 

Viime aikoina on julkisuudessa ollut myös esillä sellainen näkymys, että lapset sitovat liikaa, estävät itsensä toteuttamista, aiheuttavat kaiken kaikkiaan paljon käytännön hankaluuksia elämään. Onneksi toisenlaisiakin ääniä on alkanut kuulua: lapset ovat parasta, mitä on elämässä tapahtunut, lapset tuovat iloa, lasten kanssa on hauskaa... Ehkä ei kuitenkaan enää sitä väitetä, että lapsi toisi leivän tullessaan. 

*****

Yksi suurimmista viime viikkojen uutisista on ollut ilmastonmuutos. Uhkat ovat valtavat, vaikkakaan todellisuus ei ole vielä kaikessa kamaluudessaan kaikille edes paljastunut. Ehkäpä joissakin kuplissa uskotaan vilpittömästi, että oma etuoikeutettu tilanne on jotenkin tulevaisuudessakin turvattu. Ongelmat ja riskit ovat joillakin muilla jossakin muualla. Hälyttävää on se, että monet laskelmat ovat osoittautuneet liian optimistisiksi, siis ne jo hurjilta kuulostaneet. Tilanne saattaa olla jo ryöstäytynyt käsistä. Maapallo ei vain lämpene vaan suorastaan kuumenee, ja monet katastrofaaliset muutokset saattavat ollakin kymmenen, ei sadan vuoden päästä totta. Ilmastopakolaisuus ei ole vielä varsinaisesti käynnistynyt, mutta saatamme jo piankin nähdä valtavia ihmisvyöryjä slueilta, jotka ovst muuttuneet elinkelvottomiksi. Ja siellä ihmisiä riittää toisin kuin Suomessa. - Hm, löytyisiköhän siitä ratkaisu: tänne muuttaisi uusia ihmisiä väistyvien suomalaisten tilalle.

Yksi uskomattomimmista uutisklipeistä on ollut Greta Thonbergin esiintyminen YK:n ilmastokokouksessa. Hänen epätoivoisen vimmainen puheensa sai vastakaikua monelta suunnasta. Vaan olisiko voinut jokunen vuosi sitten uskoa, että yksi maailman merkittävimpien maiden johtajista katsoi asiakseen pilkata Gretaa ja hänen viestiään? Yleensähän valtioiden päämiehet ovat viisaita ja arvokkaita.  No, Greta osoittautui aikuisemmaksi kuin D-setä ja otti ikävät sarkastiset huomautukset kirjaimellisesti ja käänsi ne voitokseen. Hyvä Greta!