Uusi kirkkovuosi alkoi. Hoosianna! Kirkkoon en tosin kiiruhtanut, vaan asetuin mukavasti telkkarin eteen - ystävätär veisasi kuvaruudussa puolestani. :-) 

Joulukuu toi ihanasti talven tänne pimeyden keskelle. Nyt on seitsemän astetta pakkasta ja aurinko pilkahtelee välillä pilvien raosta. Tekee ehdottomasti mieli päästä ulkoilemaan. 

Pihamaallamme on taas menossa jännitysnäytelmä monessa näytöksessä: Kuka on lintulaudan kunkku? Harakat ovat johdossa, sillä niillä on selvä ylivoima, seitsemän siivekästä. Ne hiovat taktiikkaa myös omenapuussa roikkuvan talipötkön suhteen. Jotkut osaavat pitää kiinni metalliosasta ja nokkia talia. Toiset räpyttelevät epätoivoisesti siipiään ja syöksyvät kerta toisensa jälkeen alaspäin. Lintulauta on helpompi. Sen reunukselle melkein mahtuu harakkakin istahtamaan. Harakat syöksähtelevät sinne tänne. Äsken ne hätistivät citykanin pois (hyvä hyvä, jatkakaa samaan malliin!) ja ajoivat vähän matkaa takaakin. Turha oli yrittää jäädä keinun alle kytikselle - harakka jaksoi odottaa ja hyökätä, kun kanin kärsivällisyys petti. Citykani oli kyllä aamupalalla jo paljon aiemmin, ja koosta päätellen se on löytänyt tähänkin asti oikein mukavasti ruokaa. - - -  Nyt kani tuli taas takaisin!

Maassa nokkii kaikessa rauhassa vanha varis. Citykanin tieltä sekin tosin näköjään väistyy. Muut linnut eivät sitä haittaa.

Pikkulintuja ei paljon ole näkynyt, kun isommat temmeltävät. Sinitiainen, talitiainen ja mustarastaspariskunta ovat tänään poikenneet. 

Eläinten ystävänä olo on ristiriitainen citykanien suhteen. Viattomiahan ne ovat olemassaoloona, mutta en tosiaankaan haluaisi niiden runsastuvan täällä meilläkin. Aiemmin niitä on ollut vähemmän kuin eteläisemmissä kaupunginosissa. Saan primitiivireaktiota ja pelottelen niitä pois pihastamme, mutta aina ne tulevat takaisin. Onkohan tämä yksilö se, joka kesällä (pienempikokoisena silloin) veljeili pihan rusakon kanssa? Yhdessä ne vaeltelivat lähistöllä ja viihtyivät yhdessä. Otin muutaman kuvankin.

- - - Nyt kani ajaa harakoita takaa, kun ne tulevat liian lähelle lintulaudan alla. Siihen putoilee mukavasti pähkinöitä ja siemeniä, ja ne kiinnostavat molempia. 

Hyvää adventinaikaa ja joulun odotusta kaikille blogini lukijoille!


PS Nyt tuli ilmoitus siitä, mitä vähän olen uumoillutkin: vuodatuksen ylläpitäjä vaihtuu. Saa nähdä, millaisia vaikutuksia sillä on. En ole saanut aikaan niin paljon, että olisin muuttanut muualle. Katsotan nyt ensin vielä tämä muutos...