Muutama viikko sitten uutisoitiin näyttävästi, että viidennen herätysliikkeen väelle on ilmestynyt uusi laulukirja Viisikielinen. Sitä mainosti Sacrum (vai mikä sen Kotimaan kaupan nimi nyt onkaan?) kahdellakympillä ja siitä oli juttuja ja esittelyitä useissa lehdissä. Niinpä päätin minäkin sen hankkia vaatimattoman herätysliikkeiden laulukirjojen kokoelmani täydennykseksi. Varasin aikaa ja matkustin Hietalahdenrantaan ostoksille. Vaan mitä kummaa? Ei löytynyt Viisikielistä, vaikkei julkaisusta varmaankaan ollut kulunut muutamaa viikkoa enempää. Kysyin myyjältä, joka lähti näyttämään, mutta joutui oikean hyllyn ääressä toteamaan: "Tässä sellainen oli toissapäivänä vielä." Hän soitti oitis varastoon kysyäkseen, voitaisiinko sieltä tuoda lisää kirjoja, mutta vastaus oli, ettei niitä ollut sielläkään. Minua kehotettiin menemään Hakaniemeen kristilliseen kirjakauppaan tai Kansanlähetyksen toimistoon kyselemään. Tiesin, että kristillinen kirjakauppa oli lopetettu jo vuosia sitten. Kun kysyin, missä päin Kansanlähetyksen toimisto sijaitsee, ei vastausta löytynytkään. Kolmas neuvo oli, että kannattaisi tilata netistä. Lisäksi luvattiin, että jos teen tilauksen, niin se hankitaan sitten kun voidaan ja ilmoitetaan minulle. En tilannut, koska olisin tarvinnut kirjan jo viikon kuluttua ja koska Hietalahti on niin kaukana normaalireiteiltäni. 

Poikkesin keskustaan palattuani Suomalaiseen kirjakauppaan ja kysyin Viisikielistä sieltä. Kaupan tietokoneelta löytyi tieto, että Perussanoma on kyseisen kirjan kustantanut, mutta se ei halua antaa sitä kirjakauppalevitykseen. Erikoista. Kotona tuli mieleen katsoa KRS:n nettikaupasta, kun sekin toki kuuluu vitoslaiseen liikkeeseen ja varmaankin laulukirjan tekijöihin. Siellä viesti oli selkeästi esillä: Ei saatavilla. Muutenkin kaikkien kirjojen toimitusaika näytti olevan kaksi viikkoa, ja minä olisin tarvinnut kirjaa juuri tänään uskontotunnilla, jossa käsiteltiin herätysliikkeitä.

On siis julkaistu kirja, jota on arvioissa kehuttu, mutta jota ei ole saatavilla. Eihän siinä mitään, jos suuri kysyntä yllättää ja tuote joskus loppuu, mutta ei uskoisi, että ihan ensimmäisillä viikoilla niin kävisi. Pitäisi sen verran luottamusta omaan tuotteeseen olla, että siitä otettaisiin ihan kunnon painos heti alkuun, varsinkin kun on kyse laulukirjasta, joka pääsääntöisesti käytettäessä tarvitaan joka käteen