Jussi Viitala on kirjoittanut erittäin mielenkiintoisen kirjan Miten maailma loppuu? (Atena 2011).  

Siinä käsitellään erilaisia skenaarioita siitä, mitä maapallolla voisi olla odotettavissa. Ensin tarkastellaan menneisyyden maailmanloppuja jääkausineen, asteroiditörmäyksineen, maanjäristyksineen ja muine katastrofeineen. Sitten siirrytään nykyisyyteen ja erilaisten ilmiöiden todennäköisyyksiin. Tämänhetkiset suurimmat uhkat tuntuvat olevan ihmisen itsensä aiheuttamia: ilmastonmuutos, ruoan ja puhtaan juomaveden riittävyys kasvavalle ihmiskunnalle, saastuminen sekä ydinvoima ja ydinaseet tahallisesti tai vahingossa käytettyinä. 

Lopputulos on se, että syytä suureen toiveikkuuteen ei ole. Eläinmaailmasta voidaan oppia, että jos joltakin lajilta poistetaan luontaiset viholliset, populaatio ensin kasvaa ja sitten tapahtuu kannan romahdus. Ihmiskunta lienee samanlaisella tiellä, jos nyt yleensä kykenee selviytymään. Itsekkyys, ahneus, ymmärtämättömyys ja taloudellisen voiton tavoittelu millä hinnalla hyvänsä saavat ihmisen toiminmaan niin, että hän tuhoaa itse omat elinedellytyksensä maapallolla.  Metsästäjä-keräilijäihmisen aivot eivät kykene ymmärtämään monimutkaistunutta maailmaa vaan toimii alkukantaisten vaistojensa varassa tavoitellen vain välitöntä hyötyä. 

Ympäristön saastuminen, ydinkatastrofi tai taistelu ruuasta ja puhtaasta vedestä saattavat suistaa ihmiskunnan tuhoon hyvinkin pian. Kyse voi olla vain kymmenistä vuosista; ydinkatastrofi saattaa tulla yllättäen milloin tahansa kuten Fukushimakin juuri opetti. Sen sijaan kosmisten uhkien aikajänne on pikemminkin satojatuhansia tai miljoonia vuosia. Meidän nykyhetkellä elävien ihmisten niskaan taivas ei putoa.

Kirjan aihe kuulostaa painajaismaiselta, mutta itse asiassa teos oli erittäin mielenkiintoinen ja niin hyvin kirjoitettu, että maallikkokin hyvin pysyi mukana ja jopa luuli ymmärtävänsä osapuilleen kaiken, mitä luki. Tällaisia tieteen popularisointeja tarvitaan lisää! Tämän kirjan toivoisi kuluvan kaikkien niiden käsissä, joilla on valtaa vaikuttaa ihmiskunnan tulevaisuuteen ratkaisuillaan: poliitikkojen, virkamiesten, yritysjohtajien, sotapäälliköiden, tutkijoiden... Toivoisin hartaasti parempaa tulevaisuutta ihmiskunnalle kuin mikä näyttää todennäköiseltä.