Oslon ja Utöjan veriteot ylittävät ymmärryksen. Miten kukaan voi tehdä mitään sellaista? MIksi nykyajassa kasvaa nuoria miehiä, joiden maailmankuva kieroutuu niin pahasti, että he voivat ryhtyä suunnitelmallisiksi teloittajiksi? Mikä osuus on väkivaltaisilla nettipeleillä, joita Suomen kouluampujat ja norjalaissurmaaja ovat harrastaneet? Sitä korkeammalle pääsee yhteisössä, mitä enemmän saa ihmisiä ammuttua - siis pelissä, noin periaatteessa, mutta askel tositoimiin näyttää olevan joillakin matala. Mikä synnyttää noin sairaita yksilöitä?

Mikä ylipäätään synnyttää suvaitsemattomuutta, rasismia, erilaisten tai eri tavalla ajattelevien hylkimistä? Mikä näiden tyyppien mielestä tekee heistä itsestään niin paljon parempia, että heillä on oikeus ryhtyä tuomareiksi ja jopa pyöveleiksi? 

Olo on painostava, kun tietää, millainen kauhu, epäusko ja suru Norjassa vallitsevat, niin uhrien omaisten, muiden osallisten mutta myös lähes kaikkien norjalaisten mielissä. Ampujan aatetoverit kai iloitsevat, vai kuinka? Mikä maailmassa on vikana?